Със скрито гласуване парламентът прие да изпратим дефектно оръжие на Украйна

5491
Със скрито гласуване парламентът прие да изпратим дефектно оръжие на Украйна
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие помощ за Украйна с дефектни ракети за зенитните комплекси C-300 и други боеприпаси, които страната ни не може да използва. Решението беше взето в сряда (27 септември) след тайно гласуване в парламента. Преди вота БСП напуснаха.

Проекторешението, внесено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, беше одобрено ден по-рано от парламентарната комисия по отбрана.

Какво изпращаме?

Става въпрос за неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), които са собственост на МО и боеприпаси за автоматично стрелково оръжия с калибър 5.56х6.45 мм на МВР.Още: "Това е грандиозен скандал". Нинова твърди, че военното ръководство не знае какво и колко се дава на Украйна (ВИДЕО)

Според мотивите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за оказване на военната помощ боеприпасите с калибър 5.56х6.45 мм (натовски стандарт) пък са излишни за МВР, а трябва да се има предвид, че имат срок на годност и след изтичането им подлежат на утилизация.

Преди това вече бе взето и решение в помощ на Украйна да бъдат изпратени и бронирани машини, които МВР не използва.

Какви са мотивите?

В мотивите се посочва, че Украйна е нападната от агресор и трябва да се защитава. Затова България ще й предостави боеприпаси с дефекти, които страната ни не може да ремонтира самостоятелно, но Украйна може да вкара в употреба. 

Конкретно в проекторешението се разказва, че в периода 15 септември 2020 г. - 21 юли 2022 г. българското военно министерство е провело процедура за възлагане на поддръжката на зенитно-ракетен комплекс С-300. Допуснат е един кандидат - руският концерн за въздушно-космическа отбрана "Алмаз Антей". От компанията са заявили, че не могат да ремонтират зенитни управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и са посъветвали българската страна да се обърне към руската държава за годни ракети от този модел - вариант, който е невъзможен, предвид войната. Още: Депутат от БСП обясни как властта ще дари С-300 на Украйна (ВИДЕО)

В крайна сметка, посочва се в проекта, България няма възможност да ремонтира тези ракети, нито може да ги използва, без да създаде опасност за живота на български военни. Но може да ги предостави на украинската противовъздушна отбрана.

Дебатът

По време на откритата част от заседанието от опозицията атакуваха решението и поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

"Министър Тагарев ще посегне и на последното ни работещо и надеждно зенитно ракетно въоръжение. Утре ще кажем "даваме и самите зенитно-ракетни комплекси С-300, защото нямат въоръжение и вече са станали безполезни", заяви Атанас Зафиров от БСП.

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че предоставянето на въоръжението поставя под въпрос боеспособността на българската армия. Още: Тагарев: Много сме напреднали с проекта за батальонната бойна техника

"Не говорим за предаване на ракети, говорим за предаване на ракетни комплекси. Лъжа е, че има дефектни ракети. Никой не ги е отварял. Никой не знае дори дали са дефектни. Това е национално предателство в чист вид", коментира той.

"България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските ВВС, тоест те няма как да се ползват. За съжаление, такъв е животът, когато става въпрос за оръжие, което е над 30-годишно. Минималният брой, който се предвижда да бъде даден, няма по никакъв начин да застрашава военната готовност на българската армия", отговори от своя страна Христо Гаджев от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com