Съветът на Европа натиска България да признае ОМО "Илинден"-ПИРИН?

26872
Съветът на Европа натиска България да признае ОМО "Илинден"-ПИРИН?

Съветът на Европа упражнява натиск върху България за регистриране на ОМО "Илинден"-ПИРИН, предаде македонската телевизия Алфа.

Според телевизията от Съвета на Европа открито и без дипломатичност са съобщили, че упоритото отказване на България да регистрира ОМО "Илинден"-ПИРИН вече не можело да бъде толерирано.

В Македония: София отхвърли и петата присъда на Съда в Страсбург за ОМО "Илинден"

Съдът по правата на човека в Страсбург взе още едно решение, с което препоръчва на България да регистрира неправителствената организаци...

"България не уважава правата на малцинствата и поради тази причина ще бъде наказана", коментира телевизията и посочва, че наказанието няма да бъде финансово, както досега.

"Не е изключено да има засилен мониторинг върху страната за спазването на правата на малцинствата, а и натиск от ЕС за регистриране на ОМО "Илинден"-ПИРИН", съобщава Алфа.

ОМО "Илинден"-ПИРИН (Обединена македонска организация: Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението) е непризната политическа партия в България, която си поставя за цел да защитава правата, езика и националността самоопределящите се като македонци по националност в страната. Заради отказа на регистрация България многократно е осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург да изплаща парични обезщетения на ищците.

Досега ОМО "Илинден" и ОМО "Илинден"-ПИРИН са спечелили 8 дела срещу България. Общата сума на глобите, платени от България, е около 35 000 евро, които отиват у ръководителите на сепаратиската организация.

В Скопие: Пътят към България все по-трънлив

Още по-трънлив става пътят на македонците в България за регистрация на тяхната партия ОМО "Илинден"-Пирин, пише скопският вестник "Днев...

Омагьосаният кръг с европейските глоби за България започна през 2000 г. Тогава Конституционният съд реши, че дейността на ОМО е насочена срещу териториалната цялост на страната. "Партия, която обявява част от територията на България за чужда и проявява дейност за откъсването й, е противоконституционна. Тя няма право на съществуване", гласеше решението на КС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com