Създават нова програма "Фестивали" за финансово подпомагане на фестивални прояви

1734
Създават нова програма "Фестивали" за финансово подпомагане на фестивални прояви

Управителният съвет /УС/ на Национален фонд "Култура" днес на свое заседание взе решение да се създаде нова Програма „Фестивали” за финансово подпомагане на фестивални прояви от НФ „Култура”, съобщиха от МК.

Мотивите за приетото решение от Управителния съвет на Национален фонд "Култура" са, че е необходимо финансово подпомагане на фестивали в различните видове изкуства, като най-значима форма за контакт и обмяна на опит между творци, за създаване и възпитаване на публика и за развитие на културен туризъм.

Национален фонд "Култура" e българската организация, която подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина. Национален фонд “Култура” е създаден със Закона за закрила и развитие на културата и започва да функционира от м. ноември 2000 година. Основната му цел е да подпомага развитието на културата, като набира, управлява и разходва средства, предназначени за провеждане на националната политика в областта на културата, заложена в Програмите на правителството на Р България за съответния период и в Закона за закрила и развитие на културата. Приоритетите в дейността на НФ “Култура” са съобразени и с критериите от глава “Култура и аудио-визия” от Договора за присъединяването на България към Европейската общност.

Ръководният орган на Национален фонд “Култура” е Управителен съвет, чийто председател е Министърът на културата. Членове на УС са дейци на културата, представители на творчески съюзи и по един представител на общините, на Министерството на културата и Министерството на финансите. Средствата по фонда се набират от субсидия, определена в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната бюджетна година и други източници на финансиране, упоменати в Чл. 31 от Закона за закрила и развитие на културата. Основно средствата се предоставят за творчески проекти, насочени към развиване на културния сектор. Финансирането на творчески проекти се осъществява след обявяване на конкурси по предварително изготвена и одобрена от Управителния съвет програма.

В началото на всяка година Управителният съвет на НФ “Култура” формулира приоритетните области, за които да бъде предоставена финансова подкрепа. Основни принципи в работата на НФ “Култура” са прозрачността и конкурсното начало. В конкурси имат право на участие с равни права отделни творци, частни, общински и държавни културни организации. НФ “Култура” работи въз основа на Правила за устройство и дейността на Фонда и Управителния съвет. Субсидирането на проектите се основава на принципа на конкурсното начало. В конкурсите могат да участват всички културни организации, включително и организации с нестопанска цел, както и отделни културни дейци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com