Татяна Кристи: Когато демокрацията стане по-силна, ще бъдем по-хуманно общество (ВИДЕО)

3537
Татяна Кристи: Когато демокрацията стане по-силна, ще бъдем по-хуманно общество (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" Калин Манолов ни среща с Татяна Кристи – журналист, основател на фондация "Открито сърце".

Преди повече от година като доброволец във варненския център за бежанци от Украйна и ставайки свидетел на ужасни човешки трагедии, Татяна Кристи вижда, че държавата не е подготвена за подобна криза и в много случаи действа неадекватно. Това е и причината да създаде Фондация "Отворено сърце". "Тези хора, много от тях са безработни или не могат да намерят работа, или просто не могат да работят, защото физически им е невъзможно, по най-различни физически причини. Тези хора не усещат подкрепата на държавата и затова стотици хора се обръщат към моята фондация и други правозащитници за помощ и ние реагираме веднага".

"Когато започна бежанската криза, управляваше правителството на Кирил Петков и мога да кажа, че докато това правителство беше на власт, ние не наблюдавахме агресия и агресивно говорене или агресивно отношение към бежанците. Или ако е имало, то не е било толкова видимо за нас, за правозащитниците, включително и за украинците. Дори няколко седмици преди да създам фондацията и работех като доброволец, при мен дойдоха хора от американското посолство, които наблюдаваха какво се случва с бежанската криза, питаха как да помогнат. И първото нещо, което ме питаха: "Има ли негативно отношение в България спрямо тези бежанци?" и аз категорично казах, че няма. Тогава наистина нямаше. А сега, след като започна да управлява безгранично българският президент т. нар., путински наместник по-скоро, в България нещата коренно се промениха", споделя Татяна Кристи.

Тя смята, че не само в България, но и в Европейския съюз руската пропагандна машина в бушуващата хибридна война се насочи и към украинските бежанци, за да създава омраза към тях. "Според едно изследване, което четох днес, всеки пети човек смята, че България трябва да бъде с Русия, че Путин е човекът, към който ние трябва да сме много по-близки, отколкото към европейската цивилизация, западната цивилизация. Аз съм сигурна, че ако бяха направили анкетата преди войната, резултатът нямаше да бъде такъв. Пропагандата, която се лееше и продължава още, чрез БНР, креатури като Волгин, който не знам защо се нарича журналист, той директно рецитира опорките на руската телевизия."

Според Кристи много хора или не искат, или нямат физическото време да се информират и ориентират сред противоречивите неща в медийното пространство. "Тези хора не могат да се ориентират, не че не искат - те работят по цял ден, грижат си се за семействата, нямат времето за това нещо, и точно върху такива хора е насочена тази примитивна пропаганда. И когато няма отпор, дали институционален, дали журналистически, дали граждански, хората започват да развиват омраза. А най-лесно се прокарва омраза в хората, които са неудачници, бедни, които искат да винят всеки друг, но не себе си за собствените си провали."

Все пак тя е позитивна: "Хуманистите, които са съпричастни с човешката трагедия на други хора, са много повече в България. ….. Нормалната част на обществото не е осветлявана, нито в медиите, нито в държавните институции, нито от трибуната на парламента и когато вече 3 г. почти ни управлява един напълно зависим от руската диктатура служебен кабинет с неговия президент, естествено че държавата се дехуманизира, тя става копие на диктатурата на Путин и независимо от изборните манипулации, нормалните хора са много повече в тази държава."

Целият разговор на Калин Манолов с Татяна Кристи можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...