Ток, вода и парно няма да могат да се плащат с ваучери

2464
Ток, вода и парно няма да могат да се плащат с ваучери
Снимка: БГНЕС

Плащането на сметки за ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа невъзможно. От началото на април бе разширен обхватът на предоставяните от работодателите купони, но електроразпределителните дружества, ВиК операторите и топлофикациите не желаят клиентите им да се разплащат с тях, пише в. "Сега".

"Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация София" заявиха, че масово абонатите им се разплащат през интернет, а не на каса, затова не проявяват интерес към ваучерите, обясниха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

20 лева ваучер за храна, ако се ваксинирате пред големи хранителни магазини

От края на седмицата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново започват работа временни ваксинационни пунктове пред магазините н...

От АОВХ са направили опит да организират фирмите за битови плащания от рода на Easy pay да приемат ваучери, но от финансовото министерство не са разрешили - по закон разплащането с ваучери трябва да става директно с доставчика на услугата. Законова промяна при актуализацията на бюджета от 1 юли обаче така и не последвала, въпреки разговорите на асоциацията с депутати и разясняването на проблема. Така хвалбите на управляващите как са подпомогнати хората да посрещат сметките си при тази висока инфлация, са напразни.

Единични театри обаче са се възползвали от възможността с познатите ваучери за храна да се заплащат и билети за представления и са сключили договори с някои оператори, съобщиха от АОВХ. Подобна опция има и за посещения на кино, музеи, галерии, но и от тяхна страна активността е много слаба.

От 1 юли с актуализацията на бюджета се появи още една възможност - с ваучери да се заплащат и туристически настанявания в хотели. Още преди да влезе в сила законовата промяна (актуализацията бе обнародвана на 5 юли) хотелите са заляли със запитвания асоциацията на операторите за сключване на договори. Тепърва обаче предстои Министерството на туризма да проведе комуникационна кампания, за да популяризира сред работодатели и хотелиери тази възможност. От една страна се очаква, мярката да намали разходите на потребителите за почивка, от друга - да подпомогне туристическият бранш, който продължава да изпитва затруднения след избухването на ковид-пандемията и войната в Украйна.

От началото на април бе направено съществено увеличение на тавана на месечната сума, която може да получи един работещ - от 80 на 200 лв. Завишена бе и годишната квота за ваучерите за храна до 1 млрд. лв. до края на годината. За сравнение през 2021 г. тя бе 390 млн. лв.

Ваучерите за храна няма да се облагат с ДДС

Ваучерите за храна да не се облагат с данък добавена стойност. Това са се договорили КТ "Подкрепа" и министърът на финансите, съобщиха ...

Над 60% от работодателите са заявили, че до края на годината ще завишат над 80% месечната сума на своите служители, показва проучване на клиентите на един от операторите - "Содексо България". Половината от тези фирми са обявили, че ще достигнат тавана от 200 лв.

Ваучерите са освободени от данъци и осигуровки, както за работниците, така и за работодателите. В много фирми те са неотменна част в бонус пакетите към заплатите на персонала.

ОЩЕ: Без ваучери за храна до окончателното удължаване на Бюджет 2021

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com