Топлофикациите загубили 388 млн. лв. за 8 години

4962
Топлофикациите загубили 388 млн. лв. за 8 години
Снимка: БГНЕС

388 млн. лева са загубите на топлофикационните дружества у нас през последните осем години. Печалбите им за този период са в размер само на 90 млн. лева. Тези данни бяха представени на пресконференция след кръгла маса на тема „Мястото на централизираното топлоснабдяване и охлаждане в контекста на енергийните политики на ЕС и България", чиято цел е да засегне именно проблемите на топлофикационните дружества.

„Това е сектор, който едва ли не се води към фалит", призна Тодор Николов от Асоциация на топлофикационните дружества в България (АТДБ). Към тезата му се присъедини и председателят на АТДБ Илия Николаев, който посочи, че през изминалата 2014-та година от 12 регулирани топлофикационни дружества в страната 9 са натрупали загуби за 78 млн. лева.

КЕВР: Демонтирането на радиатори трябва да е позволено

Текст от общите условия на договорите за продажба на топлоенергия между потребителите и "Топлофикация София" противоречи на Закона на е...

„Ако продължаваме така, скоро топлофикационни дружества няма да има", предупреди Николаев.

„Мястото на централното топлоснабдяване и охлаждане е централно в енергийната политика в Европа. Това обаче не го виждаме в България", обърна внимание и друг член на асоциацията Симо Симов. Той посочи още, че Европа е заделила за периода 2014-2020-та година близо 2 млрд. евро за всички страни-членки именно за подкрепа на топлофикациите. Не на последно място от АТДБ настояват държавата да обърне особено внимание на топлофикациите, тъй като те са гръбнакът на родната енергетика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com