„Топлофикация – София" е изрядна, намери само 113 грешни сметки

13412
„Топлофикация – София" е изрядна, намери само 113 грешни сметки

В средата на януари "Топлофикация София" поиска от топлинните счетоводители да проверят всички декемврийски сметки с ръст над 21%, а резултатите от анализа трябваше да са готови до края на месеца. Днес те бяха обявение: "Бяха открити грешки в 113 апартамента, тези грешки ще бъдат отстранени в следващата февруарска сметка за парно" , заяви изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Стоян Цветанов, съобщи БГНЕС.

Причината за тези грешки е на една от фирмите за дялово разпределение и на двама служители от "Топлофикация - София". Грешката на двамата служители е по-скоро от немарливост, каза още Цветанов.

Сметната палата се заема с "Топлофикация - София"

Икономическата комисия в Народното събрание предложи на Сметната палата да направи три одита, свързани с „Топлофикация София&rdqu...

"Трябва пълна либерализация на пазара на топлинна енергия. Ние предлагаме във всеки един момент да може да се сменя топлинният счетоводител. Това за мен е добре за пазара и е стимулиращо за фирмите и за "Топлофикация- София". Така ще дадем правото на избор на хората", коментира изпълнителният директор на топлофикационното дружество. Още следващата седмица от "Топлофикация" ще внесат предложение в СОС с искане да се подкрепи преносимостта на данните от топломерите.

БГНЕС припомня, че над 46 на сто от абонатите на "Топлофикация - София" получиха между 21 и 200% по-високи сметки за декември 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г. Сметки с до 21% ръст, колкото беше очакваният, имат 51,36% от клиентите ни или 206 955 абоната. Според "Топлофикация" причината за по-високите сметки са ниските температури през декември. Близо 2% от домакинствата са получили с 200% по-високи сметки за миналия месец. Между 51 и 100% ръст има за 10,82 на сто от абонатите, между 41 и 50 на сто - 6,84%, а между 31 и 40 на сто увеличение е отчетено за 10,78% от домакинствата. Само в 79 сгради е засечена над 50% повишена консумация на топлоенергия.

През януари десетки граждани излязоха на протест пред Столична община срещу високите си сметки за парно и топла вода. Хората са недоволни от изключително високите суми, които плащат на „Топлофикация София” и от невъзможността да се откажат да ползват топлофикационната услуга. Те поискаха да имат правото да не са абонати на „Топлофикация София”, ако поискат и да могат да прекратяват взаимоотношенията си с дружеството с едномесечно предизвестие. Част от гражданите на протеста запалиха символично сметките, които са получили от „Топлофикация София”. Сред хората имаше и такива, които имат задължения за хиляди левове към топлофикационното дружество, а срещу някои от тях вече са започнали дела за неплатени сметки.

Общинският съветник от БСП Желю Бойчев пък обясни, че трябва да имаме разбирането, че нещата могат да се случат на ниво малко повече от проверка. "Това е едно голямо дежа вю, в което участваме. Миналата година отново имахме надписани сметки. Изначално трябва да променим начина на отчитане", каза Бойчев. Според него, трябва изцяло нова система, тъй като хората не разбират какво ползват. От БСП предлагат премахване на топлинните счетоводители. Бойчев припомни, че завишените сметки се обясняват със студените месеци и съседите, които крадат. Трябва да направим анализ и на дейността на "Топлофикация", смята той. Не е нормално Столична община да говори за "Топлофикация" само когато сметките станат високи, категоричен е Бойчев. Преди дни пък "Топлофикация София" ЕАД стана носител на годишните антинагради "Биг Брадър" за 2012 година.

Фандъкова: "Топлофикация" да оповести публично резултата от проверките

След като докладът за "Топлофикация" за декемврийските сметки е готов, дружеството трябва да информира хората. Той е готов, не е тайна...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...