Транспортният експерт на ГЕРБ не знае колко ще е компесаторната такса за липса на винетка

2766
Транспортният експерт на ГЕРБ не знае колко ще е компесаторната такса за липса на винетка
Снимка: БГНЕС

Не зная каква ще е компенсаторната такса за липса на винетка към момента, но ако не я платите, не можете да минете на годишен технически преглед и да напуснете страната. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов, един от основните двигатели на поредната промяна в Закона за пътищата, която касае електронните винетки и новата тол система, както и съответно наказанията за липса на винетка.

Според публикувано за обществено обсъждане постановление на АПИ, компесаторната такса ще е 70 лева за леки автомобили т.е. под 3,5 тона, а за между 3,5 и 12 тона тази такса ще е 125 – 175 лева. Иванов обаче не потвърди това.

Няколко институции ще следят за нарушители относно винетките

Изключително засилен контрол очаква шофьорите за наличие на винетки в бъдеще. За евентуални нарушители вече ще следят не от Агенция "Пъ...

Получават се комични коментари – нямаш винетка, не можеш да минеш преглед. Проблемът е, че системите на КАТ и МВР не са надеждни – платил си нарушение, но не е отчетено. При такова положение много хора ще бъдат връщани от прегледи, отвърна депутатът от БСП Георги Свиленски пред БНТ.

Не съм съгласен, подскочи Иванов, като уточни, че имало възможност за електронно плащане само за три вида нарушения на пътя. Проблемът бил, че шофьорите не посочвали за какво са санкционирани и заради това като плащат заявката оставала един вид необработена. Между КАТ и АПИ системата работи в тестови период, а до началото на 2019 година това ще бъде решено, обеща депутатът от ГЕРБ.

Иванов обаче призна и, че не е ясно какъв ще е размерът на тол таксите. Той добави и, че не може да каже с колко ще се оскъпи минаването по магистралите, но щяло да е по-справедливо – плащаш за изминати километри. Припомняме, че тол таксата важи за автомобили с тонаж над 3,5 тона. Не може един месец преди въвеждането на системата да не е ясен размерът, възмути се Свиленски и даде пример – има автобусни превозвачи с договори с общини, с фиксирани цени на билети и тол таксата ще повлияе в посока „нагоре”, което ще хвърли в хаос системата. Опозицията иска да предизвика протести, отвърна Иванов.

Новата роля на АПИ – тол полиция

АПИ да е с права на втори КАТ прие на първо четене Народното събрание

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите гласуваха три законопроекта, по предложени...

По думите на Иванов нямало да има проблем с въвеждането на новия орган в рамките на АПИ, който от 1 януари, 2019 година. Той ще проверява само винетните стикери. На въпрос защо не го прави КАТ, отговорът беше: „Никъде по света не е така”.

Електронната система предполага облекчаване и намаляване на административния състав. Вместо това – нови над 600 назначения на пътя и 300 администрация. Предполагаше се, че полицаят ще те провери за всичко, щом те спре, опонира Свиленски. Къде в Европа има само полиция, отвърна Иванов. И оправда новите стотици назначения с необходимост – например щяло да има ИТ специалисти да поддържат пътните камери. Мисля, че ако на всеки път сложим един такъв с карнетка да къса билетите, ще е по-евтино, иронизира Свиленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...