Три пъти повече бежанци хванати в крачка да влизат у нас

5804
Три пъти повече бежанци хванати в крачка да влизат у нас
Снимка: бгнес

Във всеки един показател, отразяващ миграционната вълна към и през България, имама ръст. Увеличение на задържаните при опит да влязат в страната, при опит да напуснат нелегално държавата през границата със Сърбия и увеличение на мигрантите, които са успели да влязат в страната, без да бъдат засечени от органите на МВР на границата. Това сочат данните на МВР от началото на 2021 г. до края на ноември.

От началото на 2021 година, МВР са задържали близо 10 хиляди души - 9574, което в сравнение с предходната година, когато спрените са над 3000 души, е с над три пъти повечe. Данните на вътрешното министерство не включват статистиката за декември защото заради студеното време потокът намалява.

Милиони мигранти остават неваксинирани срещу КОВИД, защото фармакомпаниите се страхуват от съд

На милиони мигранти може да бъде отказана ваксина срещу COVID-19 от глобална програма заради това кой носи отговорност при странични еф...

Според данните това е първото сериозно увеличение на натиска на годишна база от 2016 г. насам. Изминалата година ще е първата, в която се отчита засилен натиск по границите и във вътрешността на страната. През първата година от пандемията и наложения по-засилен контрол по границите, потокът съвсем намаля.

От началото на годината до края на ноември при опит да влязат в страната са били задържани 1310 граждани от трети страни, най-много те са били на границата с Турция и Гърция. При опит да излязат също се забелязва сериозен ръст - от януари до ноември близо 2000 души са били задържани, което е три пъти повече от данните за предходната година. Чужденците са се опитали да преминат нелегално през Сърбия и Румъния, като голяма част от тях не са били засечени да влизат в страната, т.е. са били нелегално пребиваващи. 

Едно от големите увеличения се забелязва при хората, установени в незаконен престой във вътрешността на страната. За периода януари-ноември 2021 г. са задържани 7280 лица, което е четири пъти повече спрямо същия период на 2020 г., когато са 1816 лица. Запазва се и тенденцията повечето да са от Афганистан или Сирия.

Подадените молби за статут през отминалата година са над 9500, като от тях само 131 души са получили бежански, а на над 2000 от случаите е прекратено производство.

Папа Франциск: Европа се нуждае от помирение и единство

„Европейският континент се нуждае от помирение и единство, за да продължи напред, защото стените на страха и националистическите ...

Най-силен наплив е имало през септември и октомври, когато са задържани по над 1600 души. Това са и месеците, в които са установени най-много хора във вътрешността на страната - т.е. такива, които са преминали границите нелегално - по над 1200 души месечно.

Данните от центровете за настаняване показват, че над 80 % от приетите там си тръгват, без да изчакат да започне процедура за получаване на закрила. Тоест хората в центровете не се задържат и ги напускат вероятно по пътя им на запад, което отново потвърджава, че България остава транзитна държава, а не крайна дестинация по пътя на мигрантите. Капацитетът на центровете е запълнен на около 50 %.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com