Търсят половин милион, за да спасят Аладжа манастир от срутване

2596
Търсят половин милион, за да спасят Аладжа манастир от срутване

Най-известният скален манастир край морето се нуждае от спешен ремонт, за да не бъде затворен за посетители през сезон 2016 г. Необходими са близо половин милион лева за цялостна консервация на катакомбите и Аладжа манастир, каквато не е правена от 60-те години на миналия век, обясни за вестник "Труд" уредникът му Валери Кинов. Миналата година е имало три срутвания, като при последното откъртен камък по чудо не се е стоварил върху семейство по време на разходката им в скалната обител.

Държавата в момента прехвърля собствеността на няколко културно-исторически паметници от министерство на културата на община Варна, между които и Аладжа манастир. По този начин Археологическият музей във Варна, който стопанисва скалния манастир, ще може да кандидатства по международните програми.

Манастирът край Килифарево - застрашен от срутване

Манастирът „Рождество Богородично" край Килифарево е застрашен от срутване. Светата обител пострада от придошлата река Белица в н...

Във ведомството на Вежди Рашидов има готов проект за обителта на стойност 1.5 млн.евро, от които 250 хиляди евро са за укрепване и консервация. В момента върви международен одит на проектите, а и траншът по т.н. Норвежка програма е затворен. Но ще има шанс за кандидатстване по други международни програми, след като се приключи с процедурата по прехвърляне на собствеността на община Варна, смята Валери Кинов.

Аладжа манастир се посещава годишно от близо 60 000 туристи - деца, възрастни, българи и чужденци. Една от големите атракции е уникалният аудио-визуален спектакъл "Легендите на Аладжа манастир".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com