У нас няма закрити басейни, където спасителите да тренират целогодишно

464
У нас няма закрити басейни, където спасителите да тренират целогодишно
Снимка: БГНЕС

У нас няма закрити басейни, където младите спасители да тренират целогодишно. Това каза Мая Антова, експерт във Водноспасителна служба към БЧК, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с протичането на летния сезон край Черноморието. Тя заяви, че през годините доста се е подобрило заплащането на спасителите. „Данните, които получаваме ние е, че варират средно между 500-600 до 1 200 лв. според битовите условия, които им предоставят самите концесионери. Мисля, че има подобрение и се осъзнава важността на спасителя и комфорта на туристите”, обясни експертът.

По думите ѝ има интерес у млади хора към професията на спасител. „Това е сезонна работа, а повечето са студенти и това е работа, която им предоставя възможност за добри доходи. Това, което може би донякъде ги възпира е невъзможност младите хора да тренират целогодишно – няма закрити басейни”, поясни тя. По думите ѝ, за да бъдеш добър воден спасител ти трябва да имаш умения, които са наслагват през годините. „Това е работа, която се развива в процеса на това да бъдат спасители. Това е динамична професия, а и всеки казус е различен и те трябва да реагират бързо, адекватно и навреме”, подчерта тя.

Над 3000 души спасени от удавяне по Черноморието през 2015 г.

Спасителите от Водноспасителната служба към БЧК са спасили от удавяне 3300 души в различни водни инциденти през миналата година. Това...

Мая Антова коментира, че по отношение на оборудването също през последните години се секторът се е подобрил. „Вече имаме т.нар. спасителен буй. Когато минават проверките засега нямаме сигнали за това някъде да липсват”, уточни тя.

Експертът припомни едни от основните правила за безопасно плуване. „Бих искала да отново да обърна внимание на хората – посещавайте охраняеми водоеми, не влизайте във водата след обилно хранене, употреба на алкохол или с дъвка в устата. Освен това никога не влизайте сам във водата –не знаете какво може да ви се случи. Наслаждавайте се на хубавото лято и наводните моменти с приятели, но винаги имайте едно на ум, че водата е стихия и че в крайна сметка трябва да я уважаваме”, каза още Мая Антова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com