Учебниците не казват истината за комунизма, алармират историци

6457
Учебниците не казват истината за комунизма, алармират историци
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Историци протестират срещу беззъбо предаденото според тях съдържание и липса на достатъчно факти за комунистическия режим в петте учебника по история за 10-и клас, които кандидатстват за одобрение от МОН, пише 24 часа. След сигналите от учители е имало среща с издателствата в министерството.

Експертите са помолили авторските колективи да се съобразят с бележките, доколкото са съгласни. До последно може да се направят корекции, обясниха от МОН. “В нито един от вариантите няма дума за най-кървавия период от терора в режим на окупация от Червената армия, който българските комунисти провеждат в цяла България. Жертвите са между 18 хил. и 30 хил. без съд и присъда.” Това казва за “24 часа” проф. Евелина Келбечева, която преподава история в Американския университет в България. Тя е възмутена, че не е описано избиването по села и градчета на кметове, учители, аптекари, свещеници - и политическата, и културната интелигенция.

Пак се заговори за премълчани събития в новите учебници по история

Новите учебници по история за 10-ти клас, по които бъдещите десетокласници трябва да започнат да учат наесен, са на път да предизвикат ...

„Тези хора са отведени от къщите им, натикани в камионетки, жестоко избити”, каза проф. Келбечева. Според преподавателката процесите трябва да се обяснят и да се види тяхното въздействие върху обществото. Всъщност не били откроени най-важните характеристики на тоталитарната диктатура, наложена с окупацията на Червената армия. “По спомени на хора се разкопават масови гробове в цяла България. Имало е нощни отвличания, избиване с камъни и горени живи хора, вързани с бодлива тел. И това да го няма в нито един учебник?! Този терор е бил ужасяващ. Той покрива България със страх, променя цялата обществена реакция”, продължи историчката. Изненадана е и че в текстовете се говори за т.нар. либерализация на режима на Тодор Живков, когато в лагерите в Белене и Ловеч са извършвани “чудовищни убийства”. Никъде не се казвало за най-голямата финансова и икономическа криза, когато плащаме милиарди за окупацията на България от Червената армия и милиони за участието на България в последната фаза на Втората световна война.

“Говори се за репресивен апарат и чистки, но не се вижда, че гръбнакът на системата е поставен върху политическото насилие. И през 70-те години има вкарани в затвора интелектуалци и протестиращи. Няма човешки съдби, през които да минава историята. Липсва основният извод, че политическите репресии в България са най-мащабни от целия Източен блок”, обясни професорката.

Според заместник-министър Петър Николов промяната трябва да дойде от учените, а не от министерството. "При новосъществуващата нормативна уредба МОН е направило максималното с цел да се постигнат обективни учебници по история. Процедурата минава през няколко етапа. В нея могат да участват различни издателства, те подготвят своите проекти. Министерството само по себе си не може да решава кое е историческа истина и кое не. Работим с рецензенти от висши училища, които имат акредитация по история. Пращаме ги и на учителите по история да кажат мнението си. В крайна сметка вече сме до този етап. Министерството не може чисто политически да променя съдържанието, а се съобразява с мнението на специалистите", казва Николов пред 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com