Ученици ще сурвакат държавници за Банго Васил

11322
Ученици ще сурвакат държавници за Банго Васил
Снимка: БГНЕС

Институции и посолства ще приемат на 14 януари ученици от цялата страна за да посрещнат заедно Василица - Ромската Нова година, съобщиха от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще приеме от 11.00 часа на "Дондуков" 2 деца сурвакарчета по случай честването на празника. Тя се срещне със сурвакарчета по случай празника Василица – ромската Нова година. Учениците и техните учители са от Основно училище "Васил Левски", с. Караджово, Община Садово. В Министерството на културата Ромската Нова година ще бъде отбелязана с празничен концерт на "Сцена 17". Сред участниците в празничната проява в чест на Василица ще бъде и популярната певица Роксана. В празничния концерт ще участват музиканти от оркестъра към Народно читалище "Стоянка Соколова 1999" в район "Красна поляна", както и млади ромски изпълнители и таланти. Очаква се в празничния концерт по повод Василица да вземе участие и популярната певица Роксана – финалистка от музикалния формат "Гласът на България". През 2012 г. младата певица Антоанета Линкова (Роксана) бе наградена с почетна грамота на Министерството на културата за принос в популяризирането на ромската култура. В програмата на тържествения концерт са включени и традиционни ромски танци, които ще бъдат изпълнени от танцов състав "Ромски ритми" от Ботевград. Гости на концерта на "Сцена 17" в Министерството на културата ще бъдат и представители на държавната администрация, както и на много неправителствени организации.

Вицепремиерите Дончев и Калфин, министрите на образованието, регионалното развитие, посланиците на Белгия, Германия, Норвегия, Полша, Нидерландия, Индия и Великобритания също ще приемат ромски и български сурвакари по повод празника.

Празникът Василица по традиция се тачи от ромите като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. На този ден десетки училища и общностни центрове в цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит на различните етноси в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com