Ударно строят дига по транзитния газопровод с Гърция на река Струма

8853
Ударно строят дига по транзитния газопровод с Гърция на река Струма
Снимка: ЦАИС ЕОП

Договор на стойност 525 213 лв. без ДДС и срок на изпълнение от десет календарни дни подписа „Булгартрансгаз“ за изграждане на защитна (шпунтова) стена по транзитния газопровод с Гърция, преминаващ през река Струма. Аварийното укрепване на съоръжението е възложено на консорциум „ДИГА“ между фирмите „Сатпро“ ООД и „Ивелинстрой“ ЕООД.

Газопроводната тръба от България към Гърция е положена под речното дъно в землищата на селата Марикостиново и Дрангово, община Петрич. Дигата  трябва да се укрепи до намиране на трайно решение на подводния преход, се сочи в документацията по обществената поръчка.

Поръчката за газов интерконектор между България и Сърбия зацикли и сроковете стават неизпълними

Сериозно зацикли поръчката за проектиране и изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия, чиято прогнозна стойност е близо...

Транзитният газопровод за Гърция е въведен в експлоатация през 1995 г. Достигайки река Струма, той преминава през нейното корито под речното дъно. Дължината на прехода през реката е около 126 метра. В периода 2013 - 2014 г. е изградено защитно съоръжение за осигуряване земното покритие на газопровода. Според подробния устройствен план съоръжението е с размери 33/183 метра с обща площ на предвидения терен 6083,16 кв.м.

Според инженерната геология и хидрогеология от комплексния проект съоръжението попада в голяма водосборна област от 10 243 кв. км, като преди защитното съоръжение в Струма се вливат Санданска Бистрица, Склавска река, Мелнишка река, Струмешница,  Пиринска Бистрица и други малки притоци.

Компрометирането на дигата е било установено в началото на тази година. От „Булгартрансгаз“ – дружеството, което е собственик и оператор на мрежата за транзитен пренос на природен газ през България до съседните държави Румъния, Турция, Гърция и Македония, го засипали със скална маса, за да му осигурят временна защита.

Гърция и РС Македония подписаха договор за интерконектор за природен газ

Днес в Атина бе подписан договор между правителствата на Гърция и на РС Македония за изграждане на интерконектор за природен газ. Докум...

Припомняме, че през 2018 г. се наложи течението на река Струма да се отклони на около 70 метра от газопровода. Трябваше временно да се изградят предпазни буни от скална маса и насипен инертен материал, чрез които водното течение да се пренасочи надясно.

Тогава транзитният газопровод през Струма в района на петричкото с. Чучулигово беше в предаварийно състояние. Тръбата бе на по-висока кота от дъното на реката и имаше опасност да бъде разкрита.

Направените огледи и геодезическо заснемане тогава показаха, че газопроводът на места се е приближил едва на 5 метра от вертикалния ляв бряг на реката, а състоянието на участъка е пряко следствие от интензивното вземане на инертни материали в Гръцко от реката. Това довело до падане на речното дъно с 2-3 метра спрямо 60-те години на миналия век, когато е проектирано тръбата да бъде положена точно там.

Договор за проектиране и строеж на защитно съоръжение в реката при с. Чучулигово бе възложен на фирма „Бетон“ ЕООД – Сандански, на стойност 155 696 лв. без ДДС.

Още по-рано – през 2015 г. бе подписан договор за реконструкция на защитно съоръжение на газопровода до гр. Бобошево с консорциум „Едифико“ за 733 203 лв. без ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com