Уникален в световен мащаб печат е бил открит край Бургас

13989
Уникален в световен мащаб печат е бил открит край Бургас
Снимка: БГНЕС

Оловен печат, на чието лице е изобразена Света Богородица, на гърдите й – Младенеца, а отстрани се намират кръстове е открит при разкопките на крепостта Порос край бургаския квартал Крайморие през миналата година.

Новината бе оповестен аот ръководителя на разкопките Милен Николов.

В света има едва три такива печата, а в България това е първият. Находката е открита заедно със съкровище от 7 бронзови монети, най-късната е отсечена от император Фока (602 – 610 г.).

Спасителното археологически проучване започва през 2013 г., заради инвестиционното намерение на Тодор Батков да изгради жилищно–ваканционен комплекс на полуостров Форос. Още в началото се е разкрила и луксозна римска вила с дължина 20 м. и широчина – 12.5. Тя се датира от втората половина на 3 – 4 век.

При събаряне на незаконни постройки, на бял свят се показват още сгради – една жилищна и две административни или обществени. В едната от обществените е открит и въпросният печат. Предполага се, че той е патриаршески и е бил собственост на важна осона, която е общувала лично или с Константинополския патриарх, или с представител на висшето духовенство, информира БГНЕС.

При разкопките са намерени още много находки – цяла амфора, запазена купа, апликация от ризница, балсамарий, керамика и близо 200 златни, сребърни и бронзови монети.

Бургас също се оборудва с медицински хеликоптер

Чрез демонстрация на операция по спасяване и превозване на пострадал бе представен новият медицински хеликоптер на Бургас. ействието с...

От проучванията е станало ясно, че полуостров Форос е бил заселен през 3 век, вероятно, заради доброто му местоположение като пристанище.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com