Утре ще има каноничен избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит

18578
Утре ще има каноничен избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит
Снимка: БГНЕС

Каноничен избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит утре ще има. Това реши на свое заседание Светият Синод на Българската православна църква.

Св. Синод, в пълен състав в заседанието си, изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, разгледа цялата документация по проведения на 15 декември избор във Варна с приложени протоколи и изборни книжа и изложението на Варненския и Великопреславския епархийски избирателен събор и се произнесе, че изборът е преминал съгласно разпоредбите на Устава на БПЦ - БП и Каноните на Църквата.

Отпадането на епископ Борис за митрополит на Варна е добра новина, казва психолог

Вчерашният втори избор на кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит е една добра новина. Това заяви психиатърът Николай Миха...

Постъпили жалби и възражения няма.

При това положение, на 22 декември 2013 г. в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноническият избор за Варненски и Великопреславски митрополит Литургията ще започне около 09.00 ч., а самият избор около 10.30 - 10.45 ч.

На 15 декември се проведе Епархийският избор - първият етап от избора - на нов Варненски и Великопреславски митрооплит. Във Варна - центъра на овдовялата епархия, под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Знеполски Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор, който е окончателен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com