В България расте съпротивата срещу АСТА

7215
В България расте съпротивата срещу АСТА
Блогъри и правозащитници реагираха остро срещу споразумението

Българското правителство все още може да оттегли подписа си от тайно подписаното международно споразумение АСТА, което ограничава свободата в интернет.

В противен случай българските министри могат да бъдат подложени на силен натиск, съобщи "Сега".

Блогъри и правозащитници реагираха остро срещу споразумението, което беше подписано от България в края на миналата седмица без никакви консултации с обществото.

Недоволството срещу предвижданите ограничения расте в социалните мрежи. Във "Фейсбук" вече има няколко групи срещу споразумението. Повече от 4 000 души се обявяват за "Протест срещу приемането АСТА в България", а близо 2000 души са се присъединили към групата "Anti ACTA and SOPA Bulgaria".

Какво е мнението ви за АКТА?

Споразумението АКТА бе подписано от нашия посланик в Токио. Тайно, без да бъде подложено на обществени дискусии. По този начин ни пос...

Ограниченията бяха маскирани като Търговско споразумение за борба с фалшифицирането и затова останаха незабелязани. То е подписано от 22 европейски страни и няколко извън ЕС, сред които Япония и САЩ.

Споразумението размива разликите между фалшифицирането на стоки и споделянето на съдържание в интернет. Освен това задължава доставчиците да "сътрудничат с притежателите на авторски права за премахването на пиратски материали".

Свилен Овчаров, адвокат по авторски права, посочва като основен проблем на споразумението прехвърлянето на доказателствената тежест от собственика на авторските права върху анонимния потребител.

Това развързва ръцете на властите да налагат глоби и да затварят сайтове преди безспорното установяване на вината. Потребителите, попаднали под ударите на закона, пък ще трябва да доказват невинността си в дълъг и скъп съдебен процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество