В Чепеларе довършиха градския парк

2207
В Чепеларе довършиха градския парк
Снимка: Община Чепеларе

Община Чепеларе завърши дейностите по благоустрояване на градския парк по българо-гръцки проект, съобщиха от местната администрация.

Изградена е детска площадка „Крепост“ с комбинирано детско съоръжение и ударопоглъщаща настилка, детска къщичка „Индианска крепост“, люлка, тип „Махало“ и люлка клатушка.

Другите две детски площадки също са с ударопоглъщаща настилка. Оформена е новопроектирана алейна мрежа, писта за бягане с ширина 1,2 метра и обща площ 110,5 кв. метра, покрита с каучукова настилка. Оформени са зони за отдих – с перголи, пейки, маси за игра на шах, поставени са две чешми, пейки и кошчета за отпадъци, монтирано е ново осветление с енергоефективни светодиодни паркови осветителни тела.

 

 

Поставени са четири информационни табла с данни за интересни обекти в общините Чепеларе и партньорската община от Гърция – Просочани. Частично е монтирана нова ограда, четири камери има за 24-часово видеонаблюдение.

Камери са монтирани също пред Музея на родопския карст и Паметника на загиналите за родината чепеларци. До 10 дни се очаква да поникне и посаденият райграс.

Стойността на строително-ремонтните дейности за обекта е 459 981 лв.

На гърбовете на информационните табла са поставени винили с колажирани снимки на рисунки, предоставени от деца, участвали в конкурс „Нарисувай Чепеларе“.

 

 

Местната управа приканва всички граждани и гости на Чепеларе да се стараят да опазят постигнатото, за да може дълги години да ползват благата му, в противен случай ще бъдат много сериозно санкционирани с парични глоби.

Припомнят, че ако поставените съоръжения, пейки, чешми, осветителни тела, настилки и др. бъдат разрушени, възстановяването им се извършва за сметка на община Чепеларе, т.е. за сметка на данъкоплатците.

В Родопите: Послание за мир от 200-килограмова скулптура на гълъб от военни каски

200-килограмова скулптура на гълъб от военни каски с маслиново клонче ще посреща гостите на чепеларското село Забърдо и ще напомня, че ...

 

 

С реализацията на проекта се цели съхраняване и подобряване на местната култура, паметници и природни туристически ресурси и популяризиране на различни форми на туризъм, които осигуряват възможности за взаимодействие между туристите и местните жители. Подобрява се и разбирането на различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и вярвания.

Дейностите са реализирани в рамките на проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе (България) и Просочани (Гърция) (INTEGRA_TOUR по Програма INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com