В Хитрино все още няма готови къщи, но работата напредва

1642
В Хитрино все още няма готови къщи, но работата напредва
Снимка: БГНЕС

На 85% са готови 10 нови къщи в Хитрино, които се строят от Камарата на строителите. При 11-тата има закъснение като забавянето е във връзка със собствеността на имота, но се очаква строителството и там да започне в най-кратко време.

Това съобщи Нуридин Исмаил, кмет на Община Хитрино, на пресконференция във връзка със строителството на нови домове за хората, чиито къщи бяха унищожени при експлозията на влакова композиция през декември 2016 г.

Иск от Хитрино срещу собственика на катастрофиралия влак може да пропадне, защото нямало пари

Заведен колективен иск за обезщетение срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД заради голямата влакова катастрофа в Хитрино отпреди половин го...

От 13 къщи, чието строителство е със средства от Социалния фонд, 5 жилища са готови на 70%, 5 са на етап основи, а 3 не са започнати.

„Проектите за трите къщи са готови, забавянето не е по вина на общината, има проблеми с имотите, а в петте, в които грубият строеж е завършен и други четири в напреднало строителство, хората могат да влязат и да живеят през зимата“, каза Исмаил.

Той посочи, че засега само в три случая се очертават евентуално за обитаване на фургон през студените месеци, като само един от тях е тежък, предаде Фокус.

"Напълно ремонтирани са 37 покрива, на 14 се работи, за още 15 предстои да се сключат договори", посочи кметът на Хитрино, цитиран от Фокус.

Кметът на Хитрино призна, че "може би" грешката му е по отношение на прозрачността

Може би грешката ни е, че не качихме всички решения на Обществения съвет на сайта. Възложихме го на фирмата, която го поддържа, но още ...

„Това за нас са най-тежко пострадалите къщи, които ще покрием и сме покрили преди да дойде зимата, на 81 къщи върви оценяване, но ще можем да изпратим бригади, за да бъдат покрити евентуални течове на покриви. Няма как в рамките на 7 - 9 месеца да заличим всички следи от взрива на жп гарата в Хитрино, амбицирани сме като екип, като Обществен и Общински съвет да бъдем за пример за излизане от тежка ситуация, но трудности и причини от различно естество ни бавят, финансовият ресурс е определен, ние нямаме основание да искаме повече от това нито от БЧК, нито от хората като дарения, нито от държавата, достатъчно се направи“, каза Исмаил.

„Разпределение на ресурс за собствени нужди без да дразниш хората никак не е лесно, за някой, който в живота си не е узаконил и една тоалетна, този процес може би изглежда муден, но полагаме много усилия и принципност“, каза Исмаил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com