ВАС окончателно: Правосъдният министър не може да обжалва избора на и.ф. главен прокурор

3624
ВАС окончателно: Правосъдният министър не може да обжалва избора на и.ф. главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Петчленният състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата на правосъдния министър Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, съобщи lex.bg. Основният аргумент на петчленния състав е, че министърът няма правен интерес да обжалва.

Още: Министърът на правосъдието ще обжалва определението на ВАС за избора на Сарафов

Припомняме, че Сарафов бе избран на поста от прокурорската колегия, а не от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), каквато е процедурата за шеф на държавното обвинение. В случая обаче бе използван друг ред – правомощието на колегията да назначава всички останали ръководители в системата. Тъй като изборът на главен прокурор е особена процедура, която завършва с президентски указ за назначаването му, Славов твърдеше, че има нарушение на закона.

Тъй като имаше различни становища по въпроса кой е компетентен да определи и.ф. главен прокурор – колегията или Пленума на ВСС, министърът на правосъдието предложи, а кадровиците обсъдиха темата като в дискусията бяха застъпени и двете мнения. Но така и не се стигна до конкретно решение на ВСС по въпроса (виж още тук).

Още: Правосъдният министър с нова жалба срещу избора на Сарафов за главен прокурор

След дебата Славов обжалва решението на ПК на ВСС за определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

На 19 юли тричленен състав на ВАС обаче остави жалбата на министъра без разглеждане като посочи, че той няма правен интерес да атакува решението на колегията. Според върховните съдии само прокурорите могат да оспорят избора на Сарафов с мотив за защита на обществения интерес. От определението на ВАС става ясно също, че дори и да беше разгледана жалбата на министъра, съдът нямаше да отмени избора на и.ф. главния прокурор. Върховните съдии застъпват изказаната и по време на дебатите във ВСС теза, че изборът на и.ф. главен прокурор след освобождаването на титуляря, се прави от колегията, а не от Пленума.

Министърът на правосъдието оспори определението на първата инстанция пред петчленен състав на ВАС като заяви, че има правен интерес.

Сега петчленният състав на ВАС с председател Сибила Симеонова и членове Георги Георгиев, Севдалина Червенкова (докладчик), Славина Владова и Мария Николова, също определи, че министърът няма правен интерес и не може да обжалва избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Още: Иван Гешев с атака в съда - иска ВСС да го върне и после пак да го освободи

В сегашното си определение съдиите посочват, че няма проблем колегията да определи и.ф. главен прокурор, тъй като става дума за временно назначение.

"Тълкуването на нормативната уредба налага извод, че министърът на правосъдието не е активно легитимиран да прави предложение кой от заместниците на главния прокурор да бъде определен за изпълняващ функциите на същия. Това правомощие законодателят е предоставил изцяло на съответната колегия на ВСС", посочват съдиите и казват още:

„Налице е изрична законова уредба за избора на изпълняващ функциите на административен ръководител при преждевременно отстраняване от длъжност на титуляра. В разглежданата хипотеза министърът на правосъдието не е от кръга на субектите, имащи право да предлагат някой от заместниците на главния прокурор.

При липсата на такова правомощие, той не е от кръга на субектите, които могат да оспорят решението на Прокурорската колегия, с което тя е определила за изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, при което за него не е наличен правен интерес от оспорване законосъобразността на избора му“

Още: Гешев де факто е уволнен. КС няма да се занимава с въпроса му за ВСС

Решението на ВАС е окончателно.

Припомняме още, че Борислав Сарафов бе избран на поста доста бързо, след като Иван Гешев бе отстранен от ВСС. Преди това ГЕРБ и ДПС дадоха знак, че бившият шеф на държавното обвинение, когото подкрепяха години наред, вече не им е угоден. Той пък, след дългогодишно мотаене на дела, засягащи Бойко Борисов, обяви, че ще поиска имунитета му, за да го разследва. Междувременно обаче бе отстранен.

Още: Надежда Йорданова: Подкрепям министър Славов в оспорването на избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com