Вдигат паметник на кан Тервел в Поморие

18012
Вдигат паметник на кан Тервел в Поморие

Изложба за живота и делото на българския кан Тервел /701-722 г./ бе открита във фоайето на читалище „Просвета" в Поморие. Тя е подготвена от Ротари-клубовете в Ловеч и Поморие, Фондация „Българска памет" и Националния исторически музей.

Кан Тервел е син на кан Аспарух и внук на кан Кубрат - основатели на Българската държава. По време на неговото управление /705 г./ българската армия за пръв и последен път превзема Константинопол /днес Истанбул/ и връща на престола сваления византийски император Юстиниан ІІ. В знак на благодарност императорът дарява на България Южното българско Черноморие с административен център Анхиало /Поморие/. Кан Тервел преселва в Анхиало хиляди прабългари и му дава ново име - Тутхон. С това име градът се споменава до края на ХІV век.

Обрат в разследването на убийството на малката Александра от Поморие?

Преди няколко дни Атанаска Георгиева сама е поискала да говори и е разказала коренно различна версия от тази, която представи в първите...

През 708 г. Юстиниан се опитва вероломно, нарушавайки мирния договор, да си върне областта, стоварвайки мощен десант по поморийските плажове, превземайки и Анхиало. Но българската войска, командвана лично от Тервел, разгромява нашествениците. Юстиниан заковава щита си на портата на Анхиало в знак, че се предава и бяга от града. Анхиало остава завинаги български.

Кан Тервел се обявява за спасител на Европа, след като през 716 г. разгромява 200-хилядна арабска армия, нахлула в Стария континент в изпълнение на повелята на Пророка за ислямизиране на света.

В чест на кан Тервел са създадени десетки драми, поеми и романи. Обявен е за светец и на Западната, и на Източната църква. Фрески с неговия лик има в десетки възрожденски църкви. Неизвестно защо през ХХ век той е забравен от Българската църква.

След словото на директора на Националния исторически музей при откриването на изложбата, посочил заслугите на кан Тервел към Поморие, присъстващите решиха единодушно да бъде издигнат паметник на кан Тервел в градината пред катедралната църква на града.

Италианци се обърнаха с кола на кръговото в Поморие

Двама италианци са пострадали в района на Поморие тази сутрин. Мъжете на възраст 31 и 35 години катастрофирали на новото кръгово кръст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com