Вече само регистрирани превозвачи ще извършват таксиметрови превози

4867
Вече само регистрирани превозвачи ще извършват таксиметрови превози
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за автомобилните превози. С промените в закона бе премахната възможността водачи да извършват таксиметрови превози от името на регистрирани превозвачи за своя сметка.

От така направеното изменение следва, че водачите, които искат да продължат да работят за своя сметка, трябва да се регистрират като превозвачи по реда на Закона за автомобилните превози и Наредба № 34 от 1999 г. за таксиметров превози на пътници. Към настоящия момент над 11 000 водачи извършват таксиметров превоз на пътници за своя сметка от името на регистриран превозвач, като към момента има подадени 250 заявления за вписване в регистъра по чл. 12 от Закона за автомобилните превози, съобщава "Фокус".

Таксиджиите не се отказват. 6000 таксита ще блокират София

На протестен митинг на 4 декември 6000 таксита ще блокират София, предупредиха от организациите в бранша. Въпреки че в последния моме...

За извършването на регистрация за таксиметров превоз на пътници е необходимо да бъдат изпълнени определени изисквания и да бъде проверено съответствието с тях. Изискванията са както към превозвачите, така и към автомобилите. Така например превозвачите трябва са професионално компетентни, което означава да имат ръководител на транспортната дейност, който е положил успешно изпит за професионална компетентност пред Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (ИААА)".

Наред с това и с установяването на съответствието с изискването за благонадеждност на превозвачите, следва автомобилите, с които ще извършват превозите, да бъдат приведени в съответствие с предвидените в Наредба № 34 за таксиметров превоз на пътници изисквания. Също така, след извършването на регистрацията в регистъра по чл. 12 от Закона за автомобилните превози, е необходимо издаването на разрешение за извършване на таксиметров превоз и холограма от кметовете на общини за всеки отделен автомобил.

За да бъдат изпълнени всички изисквания, е необходимо технологично време и административен капацитет, свързан с провеждане на изпитите за ръководител транспортна дейност, обработването на подадените заявления за вписване в регистъра по чл. 12 от Закона за автомобилните превози и издаването на нови разрешения за извършване на таксиметров превоз от общините.

Припомняме, че в началото на ноември на първо и четене бяха приети промени в Закона за автомобилните превози, според които удостоверението за регистрация на таксиметров превоз на пътници вече няма да може да се преотстъпва от един на друг превозвач. Таксиметровият превоз сега трябва да се извършва само от търговци, които притежават удостоверения за регистрация.

Депутатите не подкрепиха новия данък за такситата

Депутатите отхвърлиха на първо четене патентния данък за таксиметровите превози, предложен като промяна в Закона за местните данъци и т...

За днес, 4 декември, таксиметровите шофьори в София бяха обявили протест заради законовите промени. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com