Вейпинг бус обикаля Европа: Спасете 19 млн. пушачи!

2564
Вейпинг бус обикаля Европа: Спасете 19 млн. пушачи!
Снимка: World Vapers’Alliance

Близо 19 млн. живота могат да бъдат спасени само в Европа, ако политиците възприемат подхода за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез електронни цигари като част от разумния план за справяне с пандемията от пушенето. На толкова се изчисляват жертвите на заболявания, свързани с тютюнопушенето, които не биха загубили живота си, ако изберат по-малко вредна за здравето си алтернатива в сравнение с цигарите, съобщават на страницата си от алианса.

Посланието „Върнете вейпинга, унищожете пушенето“ (Back vaping, beat smoking) се разпространява чрез атрактивна кампания на Световния вейпърски алианс (World Vapers Alliance). За целта изрисуван вейпинг бус пътува на турне из цяла Европа, привличайки вниманието на обществото върху проблема с тютюнопушенето като информира потребителите за последните научни изследвания за електронните цигари. Вейпърската организация разяснява и регулациите на иновативните бездимни алтернативи, които макар и да са признато средство за отказ от пушене в някои страни като Великобритания, в други все още срещат съпротивата.

Розовият бус започна обиколката си от Европарламента в Брюксел, след което ударно стартира кампанията в Барселона, а сред следващите му спирки са Милано, Мюнхен, Берлин, Лондон и Женева. До края на септември активистите от вейп алианса ще обиколят десетки градове в Испания, Франция, Германия, Полша, Белгия, Великобритания и Швейцария. Целта им е да проведат информационна кампания и да ангажират потребителите на електронни цигари, чийто глас, според алианса, остава нечут в дебатите „за“ и „против“ електронните цигари в Европарламента. Събраните истории и свидетелства от потребители на е-цигари ще бъдат споделяни със законодателите.  

„Можем да направим реална промяна само ако сме обединени като вейпъри, за да разпространим посланието „Върнете вейпинга, унищожете пушенето“ и да спасим 19 милиона  живота на европейски граждани. Ако политиците пренебрегнат факта, че вейпингът е 95% по-малко вреден от тютюнопушенето и вече е помогнал на милиони да се откажат от тютюнопушенето, тогава те ще пропуснат златната възможност да спасят много животи“, коментира Майкъл Ландл, директор на Световния вейпърски алианс. От организацията допълват, че до края на годината планират редица активности, образователни събития и застъпничество за новите методи, за да призоват политиците да продължат тенденцията към намаляване на броя на пушачите в ЕС посредстом новите технологии за по-малко вредно приемане на никотин.

Страните с вейпинг традиции – отличници в борбата с пушенето

Данните от Евробарометър за 2021 г. за нагласите на европейците за тютюневите изделия показват, че най-сериозен успех с отказа от пушенето имат държавите, в които пушачите се стимулират да спрат цигарите, замествайки ги с алтернативи без дим като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или снус (тютюн за орална употреба).

Страните с най-ниско разпространение на тютюнопушенето са в ЕС са Швеция (7%) – страната на снуса, Великобритания (12%), където вейпингът е широко разпространен, и Холандия (12%).

Най-много се пуши в Гърция (42%) и България (38%).

През 2020 г. Обединеното кралство, където електронните цигари са признати за ефективен метод за спиране на пушенето, отчете намаляване на разпространението на тютюнопушенето до 12%. Това  е 5% спад спрямо 2017 г или най-рязкото намаление от 2006 г. насам.

Проучвания сред населението на САЩ и Великобритания показват, че именно преминаването на пушачите към вейпинг продукти е спомогнало за отказа от цигари с 10 до 15% за последните 5 год.. Според данните, 15 на сто от хората, които са отказали цигари са го направили с помощта на електронните цигари, посочиха експерти на световния преглед на научните доказателства за вейпинг продуктите  в САЩ преди 2 месеца.

Великобритания дори на няколко пъти критикува Световната здравна организация и заплаши, че ще спре финансирането си заради дезинформацията, която организацията налага за иновативните бездимни алтернативи на цигарите.

Един от най-добрите примери за намаляване на вредата от тютюнопушенето е Швеция. Страната със само 7% пушачи от населението си е и една от държавите в ЕС с най-нисък процент на заболявания, свързани с пушенето, благодарение на разпространението на шведския снус. Швеция е единствената страна в ЕС, където торбичките с тютюн за орална употреба са разрешени за продажба.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com