Велико Търново обучава реставратори, които да спасят старите му къщи

21519
Велико Търново обучава реставратори, които да спасят старите му къщи
Снимка: БГНЕС

Старите къщи на Велико Търново ще бъдат спасени от разруха и съхранени за години напред, с помощта на нови специалисти по реставрация, които ще се обучават в старата столица. Най-новата специалност Архитектурна реставрация ще приема наследници на Кольо Фичето в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов". Първите реставратори ще бъдат приети през новата учебна година. Младите специалисти ще са средни техници и ще работят за опазване на културно-историческите паметници не само в старата столица, но и в цялата страна, предаде Стандарт нюз.

Искането на училищното ръководство за новата специалност е получило подкрепата и от кмета Даниел Панов и е част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Специалността ще получи статут на защитена и ще може да бъде разкрита и само с 12 записани деца.

„Ректор кръсти водка на себе си“ или как се руши авторитетът на един университет

На 29.01.2014 г. във в. „Труд“ излезе статия със заглавие „Ректор кръсти водка на себе си“. И колкото скандално...

Реставраторите ще влизат след завършен 8 клас. Освен традиционните професионални предмети, учениците ще изучават спецификата на материалите и технологията за реставриране. В учебния план са заложени и предметите История на архитектурата, опазване на архитектурното наследство при реставрация, технология и организация на реставрационните работи, реставрация на архитектурни паметници.

В чужбина тази специалност е много престижна, завършилите веднага намират реализация, а трудът им е високо заплатен. Подготвените в Търново специалисти ще се учат да възстановяват старите сгради, запазвайки духа на епохата, в която са били строени.

Приемът ще е след осми клас и ще се кандидатства по успех, с балообразуващите предмети, български език, математика, физика и изобразително изкуство. От училището вече са водили разговори с местни строителни фирми, за да могат още в 10 клас учениците да провеждат задължителната си учебна практика в реална работна среда. Освен диплома за средно образование, завършилите специалността ще получат и документ за III степен на професионална квалификация.

 

Първият млекомат във Велико Търново вече е факт

Първият автомат за сурово прясно мляко Във Велико Търново вече е факт, съобщи Борба. Апаратът се намира в супермаркета срещу Основно у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com