Видин още помни ужасния потоп, който удря града преди 72 години

40341
Видин още помни ужасния потоп, който удря града преди 72 години
Снимка: novini.bg

Днес се навършват 72 години от последното голямо наводнение на Видин, каза Светлана Кръстева, началник отдел “Държавен архив”-Видин. Тя обясни, че причина за това наводнение е задръстване на ледовете по реката на около 25 км от града и повдигане на нивото й.

„Във Видин са загинали 13 души, разрушени или застрашени от срутване са 345 жилищни сгради, а в околните села – Арчар, Ботево, Цар Симеоново, Сланотрън, Кутово, Слана Бара и други по протежението на Дунав, са разрушени или повредени 665 сгради”, каза Светлана Кръсетва. По думите й, бедствието е катастрофално. За съдбата на пострадалото население са загрижени и помагат както държавата, църквата, дружества и организации, така и жители на града и околните села, ученици, служители, работници, пенсионери. „Събитието е добре документирано в архивите на полицията, на Община Видин, на дружеството на БЧК, на специално създадената "Дирекция за възстановяване на Видин", информира focus-radio.net.

При село Арчар е монтирана камера за контрол на трафика

Камера за броене на трафика е монтирана край видинското село Арчар, съобщи кметът на населеното място Емил Георгиев, цитиран от focus-r...

В отдел „Държавен архив”- Видин се съхраняват спомени на очевидци, които са предали документите в лични архивни фондове. Много снимки и документи свидетелства за взетите мерки от властите преди, по време и след наводнението за материалната и моралната подкрепа за спасяване на населението и възстановяване от тежките последствия”, обясни Светлана Кръстева.

Възпоменателни плочки за голямото наводнение на Видин и околностите през месец март 1942 година могат да се видят на сгради и исторически обекти в града. Те показват нивото на водата по време на бедствието. Светлана Кръстева каза също, че катастрофални наводнения на Видин е имало и през 1792, 1838 и1897 година. Критични моменти градът преживява и през 1940, 1970, 1981, и 2006 година.

„За предотвратяване на наводненията и осигуряване на по-добра защита на Видин и видинската низина, през периода 1970-1983 година започва укрепване на брега на реката, надзиждане на съществуващите и строеж на нови диги и други съоръжения”, каза Светлана Кръстева. Тя добави, че незавършена част от градската дига е доизградена през 2007 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com