ВКС трябва да реши спорни практики на съдилищата при транспортни престъпления

597
ВКС трябва да реши спорни практики на съдилищата при транспортни престъпления
Снимка: ВКС

Наказателната колегия на Върховния касационен съд се събра на заседание заради противоречивата практика на съдилищата по дела, свързани с транспортните престъпления.

Целта е да се уеднакви практиката по няколко въпроса, поставени в исканията за образуване на тълкувателното дело от председателя на ВКС, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

От ДОСТ сезират ВКС заради отказа от регистрация на партията

От ДОСТ ще сезират днес Върховния касационен съд заради отказа на Софийски градски съд да регистрира партията. Решението на съда, което...

Един от тези въпроси е например при определяне на наказанието на извършител на престъпление следва ли да се отчита поведението на пострадалия пешеходец, т.е. виновен ли е той, че е пострадал, при определяне начина на изтърпяване на наказанието за шофьора?

Друг въпрос, по който се търси общо решение е, кога установената концентрация на алкохол на извършител на престъпление трябва да се отчита при определяне степента на обществена опасност на деянието и дееца?

Зададен е и въпрос, свързан това има ли съпричиняване на смърт или телесна повреда при неспазване на правилата на движение от страна на пешеходец при пресичане на платното за движение в случаите, когато шофьорът е карал с превишена скорост и трябва ли това обстоятелство да обуслови налагането на по-леко наказание за шофьора?

Общото събрание на наказателните колегии на ВКС трябва да намери начин за премахване на неправилна съдебна практика, свързана с излагането на мотиви в съдебните актове за точния вид на непредпазливата форма на вината при престъпления, причинени след неспазване на правилника за движение.

Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна в Борисовата градина (ВИДЕО)

Върховният касационен съд върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за ново разглеждане от въззивния съд. Яна Кр...

Друг въпрос е абсолютно ли е правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно в зависимост от мястото на пресичането му. В случай, че правото на пешеходеца в някой или във всички случаи не е абсолютно, с кои фактори трябва да се съобразява той при предприемане на пресичане на пътното платно?

Следващото заседание на Общото събрание на Наказателната колегия по Тълкувателното дело е насрочено за 6 октомври 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com