Вкусотии, концерти и интересни състезания - идва Националният събор на овцевъдите 2023 г.

17676
Вкусотии, концерти и интересни състезания - идва Националният събор на овцевъдите 2023 г.
Снимка: saborbg.com

Най-голямото пролетно събитие на открито в България се завръща около Гергьовден - 11-ото издание на Националния събор на овцевъдите ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2023 г. Форумът, съчетаващ традиционния български поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор, ще се състои край Петропавловския манастир до Арбанаси, област Велико Търново.

Съборът ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. "Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство", казват организаторите.

Разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас, ще може да се види в най-мащабното изложение на чистопородни животни. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне, магарета и интересни демонстрации с тях.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания за най-тежък коч, ръчна стрижба и доене на овце, машинен млеконадой на кози, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне-тежковози.

„Българските храни от български суровини“ ще е най-мащабното у нас изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. За производителите ще има състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. В зони за директни продажби през трите дни ще се предлагат био храни и напитки.

Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари очакват посетителите на събора, казват още организаторите.

Етно възстановката „ЧифликЪт“ ще предложи неповторими преживявания за цялото семейство с интерактивни музейни експозиции, свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи и мобилни арт работилници.

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. На две сцени любителски формации и изпълнители ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а запалените по българските народни ритми ще могат да се забавляват в хоротеки край манастира.

За малките посетители на събора ще има специална Детска творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българска телеграфна агенция и Българското национално радио.

Съборът се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г. и за своите 10 издания досега е привлякъл повече от 1 200 000 посетители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com