ВМРО ще бори административната тежест в строителството

632
ВМРО ще бори административната тежест в строителството
Снимка: iStock/Guliver

Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов е внесъл със свои колеги законопроект за промяна в Закона за устройството на териториите.

Промените целят намаляване на административната и финансова тежест в процесите на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и разрешаване на строителството.

Управляващите отхвърлиха ветото на Радев за строителство в ниви

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките, свързани със земеделските земи, които улесняват промянат...

Според предложените промени се предвижда се експлоатационните дружества, предоставящи услуги в областта на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и газификацията, да предоставят служебно пред административния орган изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствени планове и инвестиционни проекти.

С промените се предвижда съгласуването на заданията, на предложенията за изменение на подробни устройствени планове и на проектите на устройствени планове и техни изменения с експлоатационните дружества да се извършва служебно от кмета на общината или от компетентния орган по чл. 124а, ал. 3 и 4, като експлоатационните дружества са длъжни да предоставят исканата информация, мотивирани възражения и предписания в 14-дневен срок от поискването. Разписана е и процедурата, и сроковете, в които следва да се извърши съгласуването и предоставянето на съответната информация.

Също така при подаване на заявленията за издаване на визи в тях да се описва инвестиционното намерение и да се посочват необходимите за проектирането и за присъединяването към мрежите на техническата инфраструктура изходни данни, които следва да бъдат предоставени от експлоатационните дружества. С оглед на унифицирането му е предвидено образецът на заявлението да се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване с председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране.Наред с това значително се забавя и утежнява целият процес, защото трябва да се подават заявления и да се правят съгласувания и плащания поотделно с всяко едно експлоатационно дружество, предоставящо услуги на съответната територия. При това размерът на таксите, които се заплащат, е значителен и е в нарушение на разпоредбите на § 3, ал. 2 от допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията.

Съгласно визираната разпоредба цената на всички услуги, които предоставят експлоатационните дружества в процеса на одобряване или на изменение на проекти на общи или на подробни устройствени планове, както и в процеса на одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, като предоставяне на изходни данни, съгласуване на проекти, даване на становища или предписания и други, се определя по реда на чл. 7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и се одобрява от съответния обществен регулатор.

Парламентът отхвърли скандална поправка за земеделските земи на депутат от НСФБ

Народното събрание отхвърли скандално предложение на депутата от НФСБ Йордан Апостолов, целящо да отвори широко вратата за застрояван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com