Всеки четвърти работник на строеж не използва осигурените му лични предпазни средства

5108
Всеки четвърти работник на строеж не използва осигурените му лични предпазни средства
Снимка: iStock/Guliver

В периода 28.06. – 09.07.2021 г. контролните органи на Инспекцията по труда осъществиха масови проверки в строителството в София. Извършени бяха 300 бр. проверки на фирми, ангажирани със строително-монтажните работи на 191 бр. обекти. По време на кампанията екипите на двете столични дирекции „Инспекция по труда“ бяха подсилени с командировани инспектори от други области, съобщиха от ведомството.

Според данните 380 работници са установени да работят без да използват осигурените им от работодателите лични предпазни средства за работа на височина – обезопасителни колани и каски. Това са над ¼ от всички заварени на проверените обекти 1788 работещи. Констатирани са и 307 бр. нарушения, свързани с необезопасени конструктивни елементи и съоръжения на строителните обекти – стълбищни рамене и плочи (112 бр.), конструктивни и технологични отвори (79 бр.), контури на етажни плочи (78 бр.), скелета (38 бр.). Този вид нарушения увеличават риска от падане от височина, който е най-честата причина за тежки трудови инциденти в строителството, водещи до фатален изход. Инспекцията по труда напомня на работодателите, че законодателят е вменил на тях цялата отговорност не само за осигуряването на здраве и безопасност при работа, но и за осигуряване на ефективен контрол, който да гарантира спазването на правилата за безопасност от страна на работниците. При проверките в столицата за две седмици са установени над 50 случая на работещи без трудов договор.

Почти 154 000 нарушения на трудовото законодателство са установени при 37 145 проверки

Общо 37 145 проверки в 30 000 предприятия с 1 450 000 заети лица в тях са извършили през 2020 г. контролните органи на ИА ГИТ. Установе...

В рамките на кампанията са съставени 98 бр. актове за установяване на административно нарушение. Приложени са и 61 бр. актове за спиране на обекти, етажни нива и работно оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите.

Предвид факта, че строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и за прилагане на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор, той традиционно е сред акцентите в контролната дейност на Инспекцията. За полугодието на 2021 г. на строителни обекти са извършени 3151 бр. проверки от общо 20 634 бр., което е повече от 15% от всички проверки. Установените нарушения са 15 339 бр. От тях 10 334 бр. или 2/3 всички констатирани в сектора, са свързани с безопасността и здравето при работа. Нарушенията, свързани с изпълнението на трудовите правоотношения в строителството са 4962 бр.

Случаите на работа без трудов договор са 405 бр. от 1367 бр. общо или почти 30% от всички.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

На разположение на работодателите в строителството са и разработени онлайн инструменти за интерактивна оценка на риска, които могат да бъдат използвани също за обучения и инструктажи. Функционалностите на инструментите могат да им бъдат демонстрирани от назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектори. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Летен сезон - за какво да внимават работниците

С предстоящия старт на летния сезон започна и набирането на персонал за летните курортни обекти. ИА „Главна инспекция по труда&ld...

На сайта са публикувани още полезни материали за работодатели и работещи в сектора, като:

Въпросник за самооценка в сектор „Строителство“: https://www.gli.government.bg/bg/node/4437

Най-честите причини за инциденти на строителни обекти: https://www.gli.government.bg/bg/node/4786

Добри международни практики за борба с КОВИД-19 в различни браншове: https://www.gli.government.bg/bg/node/4847

ИА ГИТ: Работници продължават да губят живота си при предотвратими инциденти: https://www.gli.government.bg/bg/node/4647

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...