Всеки трети българин в Германия разчита на социални помощи

3984
Всеки трети българин в Германия разчита на социални помощи
Снимка: Getty images/Guliver

Всеки трети българин в Германия получава социални помощи, а 30 000 български деца в страната живеят в семейства, зависещи от тези помощи. Това показват данни на германската Агенция по труда от лятото на 2017 г.

През миналата година организирани банди от България и Румъния са източили около 50 милиона евро от социалните каси на Германия, сочат данните. Около 4400 от тях по всяка вероятност са дело на организирани банди, които привличат граждани от други членки на ЕС към Германия.

Външният министър на Германия предлага разоръжаване на Европа

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас представи свой план за запазване на мира в Европа, в който присъстват предложения ...

Криминални банди привличат хора от Източна Европа към Германия от доста време насам, пише "24 часа". Още през март Агенцията по труда изрази загриженост поради нарастващия брой на злоупотребите със социални помощи. Методите на престъпниците са познати - с измамни обещания за лесен и охолен живот те привличат бедни хора, предимно от България и Румъния.

После бандите подават от тяхно име молби за социална помощ, вписвайки фиктивни работодатели и представяйки фалшиви удостоверения за деца. По този начин се източват и детски надбавки за деца, които често пъти изобщо не съществуват. След отпускането на социалните облаги организираните банди обикновено задържат по-голямата част от парите.

Но с това щетите не се изчерпват. В данните на Германската агенция по труда се изказва предположението, че индивидуалните измами и организираната престъпност навярно нанасят щети от около 100 милиона евро годишно В Агенцията по труда от тяхно име те подават документи за социални помощи, известни под името “Харц-4”. Молбите им обаче съдържат фалшиви данни за броя на децата, за жилищната ситуация и трудовата заетост, пише в материал на “Дойче веле”.

Най-голямата част от организираните социални измами е концентрирана в големите и гъстонаселени германски градове. Федералната агенция по труда признава в отговор до парламента, че в много случаи нейните поделения по места не разполагат с достатъчно персонал, за да проверяват задълбочено подадените молби за помощи. А измамниците очевидно разчитат именно на това.

Меркел: Не вярвам оттелянето ми да отслаби позициите на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел е категорична, че не вярва нейното постепенно оттегляне от лидерските ѝ постове да отслаби преговорни...

Злоупотребите, в които участват българи и румънци, може да бъдат спрени, ако се хармонизират социалните системи в Европа и се въведе общоевропейско обезщетение за безработни, каквото предлага германският министър на финансите Олаф Шолц. Това би отнело привлекателността за онези български граждани, които тръгват към Германия, за да получават по-високи социални облаги, прогнозира и “Зюддойче цайтунг”. Засега това предложение среща съпротива от страна на германските консерватори, но европейски дипломати са убедени, че още до края на 2018 г. в Европа ще бъде постигнато споразумение по този въпрос.

Проблемът с точенето на социални каси е особено остър от 2014-а насам – годината, в която българските и румънските граждани добиха правото на работа в Германия. Оттогава в страната ежегодно пристигат все повече търсещи работа, част от тях обаче разчитат повече на социалните помощи.

Често по-бедните и малограмотни хора, предимно роми, стават жертва на банди свои сънародници или на турски и арабски престъпни кланове. Те ги настаняват по дузина души в една стая и ги карат да плащат невероятно високи цени само за правото да споделят матрак с още един работник. Леглото се ползва на смени – докато единият е на работа, другият спи и после се разменят. На новопристигналите се подават документи за социални помощи, които после тарторите на бандите прибират за себе си.

Често измамените се прибират у дома, но парите продължават да текат, защото не са задраскани от адресната регистрация. Друга хватка, която източноевропейците от Балканите ползват, е създаването на собствена малка фирма. За нея в някои германски провинции се иска минимална сума и просто заявление. Обикновено като дейност се записва почистване на строежи и изоставени постройки.

Възможна ли е Европа след края на ерата Меркел?

Статия за възможните тревожни последствия от заявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че се оттегля от лидерския пост на своята...

В края на месеца обаче се иска социална помощ, тъй като доходът от събарянето на порутени сгради не надхвърля 200 евро в повечето случаи. Само в Гелзенкирхен от 2004 г. досега са се преселили около 7000 български граждани. Населението на града е около 200 000. Тази не чак толкова голяма група чужденци обаче е похарчила милиони в двуцифрен размер за социални помощи, съобщават от общината. Спред данни на Агенцията по труда граждани от 193 държави получават помощи за безработни, като близо половин милион от тях (438 850) са от държави на ЕС – най-вече от България (84 334), Полша (80 517) и Румъния (65 902).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com