ВСС към бъдещи магистрати: Ще взимате ли рушвети?

2658
ВСС към бъдещи магистрати: Ще взимате ли рушвети?
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пита бъдещите магистрати дали са склонни да вземат рушвети. Това личи от въпросниците, които ще трябва да попълват кандидат-съдии, прокурори и следователи.

Документите са приети от ВСС преди няколко дни, като въпросниците са два вида, един за съдиите и един за следователите. Някои от въпросите обаче са сходни, съобщава в. "Сега".

ВСС дебатира по препоръките на ЕК за съдебната реформа

Седмица след доклада на Европейската комисия за съдебната реформа Висшият съдебен съвет (ВСС) дебатира по препоръките в него за работат...

"Бихте ли приели материални или нематериални облаги независимо от естеството им, които биха могли да поставят под съмнение вашата независимост и безпристрастност?", е записано във въпросника за съдиите. "Какво е отношението Ви към приемането на материални или нематериални облаги от страна на магистрат независимо от естеството на тези облаги?", пък трябва да отговорят бъдещите разследващи.

От правилата за конкурсите става ясно, че въпросниците няма да имат тежест при оформянето на крайната оценка. ВСС обаче може да ги ползва при преценка за нравствените качества, която е задължителна при назначаване.

Друго изискване е кандидатите да предоставят минимум две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които са били на стаж. Това може да се окаже доста трудна задача, обясниха пред в. "Сега" запознати. Проблемът е, че в доста случаи кандидатите са изкарали задължителния стаж в съдебната система преди години, често пъти и в други градове. Изискването за препоръки на практика означава, че трябва да издирят хората, които са били на стаж, и да ги убедят да им дадат препоръки. Сроковете, в които трябва да се свърши това, също са доста кратки. Новите изисквания са качени в началото на февруари, а крайната дата е 17 февруари.

"Определяте ли се като справедлив човек и ако да, защо?" Това е друг въпрос, на който бъдещите прокурори ще трябва да отговарят. За същото се питат и съдиите. Друг въпрос към кандидатите е дали умеят да изслушват хората, както и дали са проявявали неуважително отношение към свои колеги или състуденти. ВСС се интересува още какви според бъдещите магистрати действия биха могли да компрометират съдебната власт. Прокурорите и следователите ще бъдат питани и какво е значението на вътрешното убеждение при вземане на решение.

ВСС ще обсъди мониторинговия доклад на ЕК

Днес (2 февруари) ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). На него пленумът на ВСС ще обсъди Доклада на Европейската коми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com