ВСС одобри поисканото от Гешев изслушване на израелския експерт

2088
ВСС одобри поисканото от Гешев изслушване на израелския експерт
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет гласува допускане до разпит на израелския експерт по сигурност, посетил мястото на взрива пред кортежа на главния прокурор на 1 май. Това поиска от ВСС самият Иван Гешев.

Той не присъства на днешното заседание на ВСС заради командировка, но преди това е пратил искане за изпълнение на 11 точки, които имат отношение по предложението на Прокурорската колегия за освобождаването му. Най-любопитното от тях е изслушване на израелския експерт по боеприпаси, който според колегията е бил на място по разпореждане на обвинител номер едно.

ВСС не включи в дневния си ред дисциплинарката срещу Борислав Сарафов

Петима от членовете на прокурорската колегия отказаха да включат в дневния ред предложението на главния прокурор Иван Гешев, с което то...

Гешев пък твърдеше, че тогава не е бил главен прокурор - тази длъжност изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов, затова той самият не е нарушил служебните си задължения. Прокурорската колегия посочи "тежко нарушение" на Гешев, което е основа за искането на освобождаването му - именно допускането на мястото на взрива на външното лице.

ВСС обаче не прие искането на Гешев съветът да получи информация от Николай Гълъбов - председател на Федерацията на ционистите в България, за самоличността на израелския експерт, датата на пристигането му в България и целта на посещението му.

Съдебният съвет ще изслуша още директора на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, зам.-шефа на НСлС Ясен Тодоров и дежурните следователи, които са били на мястото на взрива пред кортежа на Гешев.

Във ВСС имаше и предложение писмено доказателство на Борислав Сарафов да бъде приобщено. Същото се отнася и до становището на главния прокурор от 22 май, съпроводено с две заповеди (включително кой го замества по време на отпуск), обявление на Софийска градска прокуратура и две статии – „Израелски експерт по антитероризъм е бил в България на семинар по сигурността“ и „Федерацията на ционистите: Израелски експерт по антитероризъм беше в България за среща с нашата организация“. Предложението беше прието.

Съдия Атанаска Дишева предложи да се установи дали въпросният експерт е бил на срещата с организацията дни преди опита за атентат.

"Той заплаши Гешев": Проговори бившата жена на Петьо Еврото (ВИДЕО)

Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател на сдружение "План Б" и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан "Ев...

Гешев настоява да се изиска следната информация от СГП:

- Кои са наблюдаващите прокурори по делото за взрива до кортежа му на 1 май;

- Какви първоначални действия по разследването са извършени от СГП – видовете им, часове на провеждането им, участници в тях, както и информация за присъствалите други хора по време на осъществяването на първоначалните действия по разследването, извън участниците в тях;

- Заверени копия от протоколите за първоначалните следствени действия – оглед на местопроизшествие и разпит на свидетели, включително неговият разпит като свидетел от 1 май 2023 г.;

- Справка, а в случай на постановяване на решаващ прокурорски акт – заверено копие от същия, по преписката на СГП, образувана по сигнал на Гражданско движение „БОЕЦ“ във връзка с посещението на израелския експерт на района на произшествието, по която са снети обяснения от Гешев на 30 май т.г.

Радев не обнародва механизма за главния прокурор преди заседанието на ВСС

Президентът Румен Радев не е издал указ за обнародване на промените в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния проку...

Главният прокурор настоява да се изиска информация от МВР за първоначално получения сигнал до органите на МВР във връзка с взрива до кортежа му, за предприетите действия по този сигнал, начин на осигуряване на произшествието и самоличността на служителите на МВР, присъствали на мястото. Главният прокурор посочва, че след като се запознае с данните от СГП и МВР, ще направи допълнителни доказателствени искания.

Главният прокурор Иван Гешев поиска отлагане на разглеждането на предложението за предсрочното му освобождаване, но Висшият съдебен съвет отхвърли това негово предложение. И въпреки че Конституционният съд образува дело по питането на обвинител номер едно дали може ВСС с изтекъл мандат да го свали, съветът даде старт на процедурата.

ОЩЕ: Гешев не се яви пред ВСС заради командировка, а адвокатът му е болен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com