ВСС ще проверява почтеността на магистратите

1444
ВСС ще проверява почтеността на магистратите
Снимка: БГНЕС

Разработване на регистри за деклариране на имуществото на магистрати и конфликт на интереси, нова наказателна политика, цялостен модел и закон за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело. Това са най-важните мерки отбелязани в Пътната карта за продължаване на реформата в съдебната система, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

След 4-часов дебат бяха приети текстовете, които предвиждат мерки за гарантиране на независимостта на съда, прокуратурата и следствието, ефективен достъп до правосъдие, ефективна наказателна политика, реформа в юридическото образование и повишаване на доверието в системата. За конкретните действия е предложено финансиране от държавния бюджет и от Оперативна програма „Добро управление“ .

Президентът да има право на частично вето, предлага Захариева

Правосъдният министър Екатерина Захариева предлага президентът да има право да налага частично вето. Това каза тя пред журналисти след ...

Правосъдният министър Екатерина Захариева уточни, че в преработения проект на Пътна карта са включени нови дейности, свързани с комуникационното оборудване на органите на съдебната система, развитие на виртуалната мрежа, създаване на регистри и други, „така че да не се финансират само анализи, каквито бяха критиките към първоначалния вариант на картата“.

"Част от мерките вече са реализирани", посочи Захариева, като цитира първите промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от парламента.

Съветът прие Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) и самият Съвет да изготвят методология за извършване на проверката за почтеността на магистратите и да разработят регистър за деклариране на разширен кръг обстоятелства, включително фактически съжителства и принадлежност към организации с непубличен характер.

„Важно е да дадем възможност на Инспектората, в партньорство с ВСС, да изработят проект, с който да получат финансиране за осъществяването на тази цел“, заяви правосъдният министър. Тя припомни, че до момента Инспекторатът не разполага с такава методология.

Следващата седмица ВСС ще решава как да се раздели

Следващата седмица Висшият съдебен съвет ще обсъди критерии за разделянето си на две колегии – съдийска и прокурорска. На заседан...

По предложение на министър Захариева Съветът прие да намали част от сумата, посочена за анализ на етичните правила за магистрати, с цел част от парите де се пренасочат за изработването на проект, с които да се кандидатства за проучване на дисциплинарната практиката и нейното уеднаквяване.

Концепция за нова наказателна политика, закон за съдебните експертизи и реформа в затворното дело, включваща ефективно въвеждане на електронното наблюдение и мерки в отговор на негативните констатации на Европейския съд по правата на човека, също са част от гласувания стратегически документ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com