Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

21 май 2024, 17:17 часа • 4180 прочитания

Парламентът прие проект на решение, с който задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят увеличение на пенсиите на 11 % от 1 юли.

Това се случи въпреки че увеличението на пенсиите вече е факт.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването. Така решението бе прието с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП, "Има такъв народ" и двама независими депутати. Още: Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

По-рано днес народните представители изслушаха и служебния премиер Димитър Главчев по темата с пенсиите, който ги уверяваше, че увеличение с 11% от първи юли ще има.

В мотивите на ПП-ДБ е посочено, че от въвеждането на механизма за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО досега не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при установяване на разлика между прогнозните и окончателните данни. Затова считат за необходимо представителите на Министерски съвет да бъдат задължени да изпълнят волята на Народното събрание, което е приело и предвидило необходимите средства за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО в размер на 11%.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес