Въвеждат болничен за върнато от училище дете

4462
Въвеждат болничен за върнато от училище дете
Снимка: iStock/Guliver

С 2 години закъснение управляващите са на път да отстранят един проблем, който причини много главоболия на работещите родители на деца в ученическа възраст в пандемията. Най-сетне към случаите, в които се полага болничен, се добавя и гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, върнато от училище поради карантина. Това ще стане със законопроект за промени в няколко закона, внесен от група депутати на управляващата коалиция, пише в. "Сега".

През цялата пандемия родителите на деца в ученическа възраст нямаха право на болничен за гледането им при карантина на отделен клас или на цялото училище. Това ги принуждаваше в такива случаи да ползват отпуск, като платените дни бързо бяха изчерпани. Пропускът в закона не бе отстранен - в него и до момента текстът предвижда за "временна неработоспособност" да се признава само гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина. Това изключваше училищата, а както знаем, в последните две години имаше чести периоди на карантиниране на цели класове. Вместо това бе предложена специална компенсация на семейства, в които родител е принуден да ползва неплатен отпуск за отглеждане на върнато от училище дете.

МЗ: Родителите, чиито деца са под карантина, имат право на болничен

Родители на деца, върнати от училище или детска градина заради карантина, имат право на болничен лист. Това уточняват от Министерството...

Освен проблемите за родителите, сегашният текст в закона противоречи и на друга нормативна разпоредба - в закона за закрила на детето. Според нея родителят е длъжен да не оставя без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст. Глобата за оставено без надзор дете е от 1000 до 5000 лв., въпреки че не е известно да има санкциониран родител по тази линия.

Сега всички тези недоразумения се отстраняват с допълване на случаите, в които се признава временна неработоспособност. Законът обаче ще влезе в сила от 1 юли 2022 г., за да се осигурят необходимите за това средства с актуализацията на бюджета. Така средствата за обезщетения за временна неработоспособност са поредното перо в бюджетните закони, което ще претърпи корекция в средата на годината.

Последният текст занапред ще се промени в "гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, върнато от детско заведение или училище, поради карантина на заведението или училището, или на отделна група, или клас в него, или поради карантина на детето".

ОЩЕ: Близо 114 000 болнични ползвани заради коронавируса у нас досега

За какво най-много сме взимали болничен през 2020 г.?

Пандемията от коронавирус не успя да обърне тенденцията при болничните и най-много продължават да се издават за традиционната остра инф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com