Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

20 май 2024, 15:38 часа • 24727 прочитания

Започна проект за възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя.

С тази нелека задача се е заел екипът на младите архитекти Михаил Сугарев и Михаил-Владимир Райновски.

Към момента имотът е изоставен, потънал в мръсотия и е в руини. По тази причина архитектурният колектив "Афтерпаст" е обявил конкурс за архитектурни идеи за реставрация на резиденцията. Имотът, обитаван от Тодор Живков, е собственост на областната администрация на София град и Министерство на културата.

Още: ВАР-ът на Actualno: Едни израснаха с Тодор Живков, други с Лудогорец

"Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора. Да стане поле на различни хора с различни интереси. Минералната вода и чистият въздух са голям фактор като място за отдих. Искаме да запазим оригиналната концепция на сградата, като вкараме нови програми и да се привлекат хора от различни таргетови групи", споделиха двамата инициатори пред БНР. 

"Имам дипломна работа с фокус върху Банкя и резиденцията, планирана като държавен правителствен балнеосанаториум и ползвана от държавния глава Тодор Живков. То е място за пребиваване, но е планирано с корпус за рехабилитация, басейн, кино - за номенклатурата през 70 години, от арх. Павел Николов", сподели арх. Сугарев.

В обявения конкурс за архитектурни идеи е имало около 20 кандидати. От тях осемте най-добри са разделени на два отбора от по 4. Те ще работят по темата "Как си представят бъдещето" на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя.

"Това е дисонантна архитектура, дисонантно наследство - предизвикващи противоречиви чувства, което трябва да бъде осъзнато и да му се даде шанс за бъдеще, вместо да тъне в руини, това е нашата инициатива", обясни арх. Сугарев (бел.ред. дисонантно – сграда, която носи различно мнение, противоречиви чувства и не е обгрижвана заради тях).

Още: "Пас към миналото": Как Тодор Живков сваля ЦСКА - Левски от ефир

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес