X
 
 

За две години рисковите язовири в България са намалели наполовина

519 0
photo of За две години рисковите язовири в България са намалели наполовина
Снимка: БГНЕС
109 са рисковите язовири в страната, заяви зам.-председателят на агенцията по метрология и технически надзор Кирил Войнов, цитиран от в. "24 часа".

В края на 2017 година е имало 204 такива язовира. Проблемите им са различни - със стените, с основни спускатели, преливници, като в момента се прави всичко възможно да се ремонтират.

Окончателно - определен е редът, по който общински язовири стават държавни

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за водите, като основата касае язовирите. Беше прието, че язовир, който ...

По думите на Войнов, по-голямата част от язовирите са проверени - досега общо 81. Той уверява, че до края на октомври ще бъдат проверени и останалите. Войнов напомни за законовите промени, които позволяват прехвърлянето на язовири към новото държавно предприятие. Кметовете трябва да ги дарят на областните управители след решение на общинските съвети, които след това да ги направят публично-държавна собственост.

Същевременно председателят на ДАМТН Петър Горновски и ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков подписаха меморандум за сътрудничество във вторник. С документа страните декларираха своето желание и готовност да обединят експертния си потенциал и дейността си за решаването на проблемите, свързани с експлоатацията и надзора на язовирите в страната. За гарантиране на сигурността на хидротехническите съоръжения и за набелязване на мерки за предотвратяване на вредното въздействие на водите върху околната среда, живота и здравето на хората. Университетът ще предлага експертиза при работата с язовирите, а агенцията ще помогне на учебния процес.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители