За река Дунав е обявена първа степен за опасност от заливане

3225
За река Дунав е обявена първа степен за опасност от заливане
Снимка: БГНЕС

Първа степен на опасност от заливане обяви Агенцията за проучване и поддържане на на река Дунав.

Прогнозата за 13 март е нивото при Русе да достигне 685 см. Изпратени са известия до областните управи по поречието на река Дунав за задействане на плановете за критични ситуации.

Наводненията в Сърбия повишават нивото на Дунав, но ситуацията при нас е под контрол

Нивото на река Дунав в българския участък ще се задържи в следващите три дни. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за про...

По данни на оперативните дежурни в крайдунавските областни и общински администрации, както и на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и ”Напоителни системи” се наблюдава повишение на водните нива на р.Дунав и притоците й на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район", пише Topnovini.bg.

Водните течения остават в речните легла. Отводнителните помпени станции, стопанисвани от крайдунавските клонове на ”Напоителни системи”, са в работен режим. Водното ниво в коригираните реки не застрашава стабилитета на бермите и дигите, изградени по поречията им.

Към момента няма сигнали за наводнения на инфраструктура, жилищни постройки в населените места и земеделски земи вследствие на критични водни нива на територията на русенска област.

От днес следобяд до 16 март речните нива в целия Дунавския басейн ще се повишават, вследствие на високата почвена влажност и прогнозирани валежи. На 13 март се очакват по – съществени повишения във водосборите на р. Огоста и реките западно от нея, както и в средното и долно течение на р. Искър.

Нивото на Дунав продължава да се покачва, МОСВ активира оперативното звено

Заради повишеното ниво на р. Дунав в МОСВ е активирано оперативното звено, което следи обстановката денонощно. Според последните прогно...

На 13 и 14 март се очакват значителни повишения на речното ниво на р. Вит и в горното течение на р. Янтра и притоците й - р. Джулюница и р. Голяма река. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 март да бъде над средномногогодишната стойност.

От обедните часове утре нивото ще започне да се повишава вследствие на очакваните валежи. Значителни повишения във водосбора са възможни в периода 13-16 март - първите 2 дни в горните части на водосбора, от обедните часове на 14 март - и в долните. По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com