Законен ли е основният протест в подкрепа на Иван Гешев?

5889
Законен ли е основният протест в подкрепа на Иван Гешев?
Снимка: БГНЕС

Действията на МВР и на Столична община при разрешаването на организирания на 24 октомври от агенция "ПИК Нюз" ЕООД протест в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор са незаконни. Това твърди в съобщение на сайта си гражданско движение "Боец", което беше един от организаторите на серията протести против кандидатурата на Иван Гешев и против процедурата по избора на главен прокурор.

Припомняме, че на 24 октомври се състоя първото гласуване на ВСС дали Иван Гешев да стане следващият главен прокурор на България.

В съобщението на официалния си сайт от "Боец" разказват, че са получили от Столична община информация и документи, свързани със заявката за протест в подкрепа на Иван Гешев на 24 октомври, 2019 година пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Неправителствената организация твърди, че от получените документи ставало ясно, че организатор е агенция "ПИК Нюз" ЕООД, която беше създадена от сина на Недялко Йорданов – Недялко Недялков. От "Боец" обаче казват, че търговски дружества, каквото е "ПИК Нюз", не може да организират митинги и манифестации съгласно чл. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ). Съгласно Търговския регистър, предметът на дейност на „ПИК Нюз” е следният: "Създаване, разработване, управление и поддръжка на уебсайтове, предоставяне на уеб дизайн услуги; информационни, консултантски, програмни и рекламни услуги, електронно разпространение на медии; създаване, реализиране и представяне на медийни продукции под формата на текст, звук и образ; всякакви други дейност, свързани с медии; търговско представителство и посредничество, сделки с интелектуална собственост, както и всякаква друга стопанска дейност, незабранена от закона".

Според "Боец", разрешението за протест, организиран от "ПИК Нюз", е по същество пречка движението да организира свой протест, против кандидатурата на Иван Гешев. Неправителствената организация посочва чл. 174а, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: "Който с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация, допустими по Закона за събранията, митингите и манифестациите, се наказва с лишаване от свобода до две години" и иска по него да бъдат взети мерки. Тепърва обаче от "Боец" възнамеряват да внесат сигнал до прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев за извършена измама с цел да им бъде попречено да направят протест пред сградата на ВСС срещу кандидатурата на самия Гешев.

Припомняме, че в деня на протеста СДВР официално обясни, че не допуска проявата, организирана от "Боец", да се проведе пред сградата на ВСС, защото мястото е заявено преди това за друга проява. Става въпрос за протеста в подкрепа на Иван Гешев – припомнете си в този материал с ВИДЕО какво правеше създателят на "ПИК Нюз" Недялко Недялков по време на събитието! СДВР обаче каза, че за проявата на "Боец" е предложена "алтернативна локация – на ул. "Княз Борис I". Протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев обаче блокираха "Орлов мост", като не е известно за това да е имало официално разрешение.

Всичко от 2019 година по темата за избора на нов главен прокурор можете да си припомните в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com