Законът за българите в чужбина е даден на проверка за качество

5004
Законът за българите в чужбина е даден на проверка за качество
Снимка: Facebook

Постоянната парламентарна Комисия за политиките за българите извън страната възложи на Националния център за парламентарни изследвания към Народното събрание да извърши последваща оценка на въздействието на Закона за българите, живеещи извън Република България. Предложението бе на председателя на комисията Антоанета Цонева, която е амбицирана още от предишния парламент, когато оглавяваше същата комисия, да направи работещ приетия през 2000 г. закон.

Оценката за въздействие ще бъде изготвена до края на февруари. Според председателя на центъра за парламентарни изследвания -  социологът д-р Теодора Ангелова, това ще даде възможност за информирано решение от Народното събрание за промени в закона или написването на съвсем нов. Тя предложи на депутатите от комисията центърът, който прави и теренни социологически проучвания с национална представителност, да извърши допитване до общественото мнение по въпроси, касаещи политиките към българите в чужбина.

Световната банка: Емигрантите пращат 600 млн. долара в България през 2021 г.

Емигрантските трансфери към България ще намалеят с 37% през тази година до общата сума от 600 млн. долара (531 млн. евро). Това става я...

От намалелите с 844 000 българи за последните 10 г. 47% се дължат на емиграцията, 53% - на отрицателния естествен прираст. Това заяви пред депутатите от комисията председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. По думите му, окончателните данни от последното преброяване на населението миналата година, според които то възлиза на 6 520 000 души, е възможно да бъдат коригирани нагоре или надолу с 1-2%, след като бъдат въведени всички резултати, събрани на хартия и след като завършат процедурите по валидиране на информацията.

Около 950 000 българи живеят в страни от Европейския съюз, каза още Цветарски. Най-много те са в Германия - 342 000 души, Великобритания (в ЕС до края на 2020 година) - 102 000, Италия - 56 000, Белгия - 40 000, Нидерландия - 37 000, Австрия - 33 000. С най-бързи темпове българите се заселват в Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия, а в Испания няма ръст на български заселници в последните години. Ако добавим и страните извън ЕС, българите зад граница са 1,5 млн., каза Цветарски.

Той очаква догодина да са ясни данните от преброяванията на населението във всички страни от ЕС от последния цикъл, от които ще стане ясно къде и колко български граждани живеят. Прогнозата му обаче е, че българското население ще продължи да намалява заради коефициента ни на възпроизводство от 1,6, който е колкото средноевропейския, но за ръст е необходим минимум 2,1. Освен това няма достатъчно жени, които да раждат, защото страната напускат млади хора с децата си, а възрастните остават тук, допълни Цветарски и допусна, че ако имигрантите станат повече от емигрантите, тенденцията с намаляването на населението може да се обърне.

Антоанета Цонева изтъкна, че данните от преброяването на населението могат да доведат на следващи избори до корекция на броя на мандатите в различните избирателни райони. И понеже ръст на населението има само в София, то столицата би трябвало да излъчва повече депутати. А  на базата на по-точно знание за броя на българите зад граница ще може да се определи и колко народни представители “струва” избирателен район “Чужбина”, както и в кои страни и региони са съсредоточени наши общности, за да разкриваме консулства и провеждаме активни политики към тях.

МВнР благодари на българските общности зад граница за активното им съдействие на вота

Министерството на външните работи изказва своята благодарност към българските общности в чужбина, с чието ценно партньорство и сътрудни...

Новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Тодор Ванчев съобщи за 537 преписки до прокуратурата за нарушения за издаване на българско гражданство. След скандалите за търговия с  български паспорти на агенцията ѝ бе отнето правото да събира документи, удостоверяващи български произход и сега тя се занимава единствено с политики към общностите ни зад граница, но бюджетът ѝ е едва 1 млн. лв., оплака се Ванчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com