Закриха за медии първото заседание на комисията за АЕЦ "Белене"

1886
Закриха за медии първото заседание на комисията за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Първото заседание на временната комисия, която трябва да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене", се провежда при закрити врата. Това обяви председателят на новата комисия Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Това е втората подобна анкетна комисия, след сформираната при първото управление на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Тя бе създадена през октомври 2012 г., за да разследва детайлно свършеното по проекта за последните десет години. На нейните заседания бяха привиквани бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, по време на чието управление бе проведен търгът за строежа на АЕЦ "Белене", бе подписано споразумението с руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) и бе поръчано оборудването, за което НЕК към момента е платила над 1 млрд. лв. и предстои да даде още близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело с АСЕ. Тази анкетна комисия обаче не можа да излезе с доклад за работата си, заради оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ. Сега енергийният министър Теменужка Петкова посочи точно имената на Велков и Папазян в сагата, обвинявайки ги, че са подписали договор за двата реактора за АЕЦ "Белене" без действащ договор за изграждане на централата и без решение на УС на НЕК.

Разбрахме се с Русия какво ще плащаме за АЕЦ "Белене"

НЕК и „Атомстройекспорт“ са подписали споразумение за окончателно уреждане на отношенията съгласно решението на Арбитража в...

Дневният ред на първото заседание включва прием на вътрешни правила за работата и дейността на комисията и обсъждане и приемане на предложения за работата ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com