Заловените нелегално влезли в България не намаляват особено

1289
Заловените нелегално влезли в България не намаляват особено
Снимка: БГНЕС

2851 души без легални документи са заловени на българска територия през 2018 година. Това сочи статистиката на МВР и на Държавната агенция по бежанците (ДАБ). Това е съвсем малко намаление - през 2017 година са хванати 2989 души.

През последните два месеца от годината хванатите от полицията са почти 700 души: 555 през ноември и 121 през декември. Значителна част от тях - 509, са хванати чак след като са влезли в страната т.е. минали са оградата по границата с Турция. През октомври задържаните са 258 души, през септември - 464, като основно са влезли през Турция, тоест преодолели са оградата.

МВР официално определи що е то мигрантска криза

Бежанската криза е вече няколко години тема номер едно за Европа и България в определени периоди, а сега, с новия План за действие на М...

"Най-големият проблем за Европа, а в България да сте чули да се говори за миграция? Ние решихме въпроса!" - тези думи на премиера Бойко Борисов от Националната работна среща на ГЕРБ преди седмица са цитирани от в. "Сега" в ироничен стил заради статистиката, като медията използва следните думи по адрес на Борисов - "тупа се в гърдите".

Същевременно през декември от бежанските центрове у нас са си тръгнали и очевидно са минали границата 348 души. Пикът е през октомври - 438 души, са излезли незабелязано от страната. Поради тази причина домовете на дирекция "Миграция" на МВР и бежанските общежития са полупразни - запълненият им капацитет е едва стига 30%.

Тенденцията на бягствата от лагерите за мигранти у нас е трайна и това личи и от статистиката на Агенцията за бежанците. Там дори има публикувано обявление, с което се уведомява г-жа Шуайбах Муса Мохамад Сабри, че ѝ се прекратява производството за статут, тъй като е напуснала лагера в Харманли. Според статистиката на Агенцията за бежанците прекратените производства през 2018 г. са 860, но според данните на МВР самоволно напусналите бежанските центрове и най-вероятно избягали от страната са 2139.

В същото време липсва информация за осъдени трафиканти. Продължават да липсват и разкрития за вземане на подкупи от гранични полицаи. Най-прясната новина за осъден каналджия дойде миналата седмица от Франция - там беше заловен и вкаран в затвора за 2 години 30-годишен българин, който прекарвал виетнамци с микробуса си. През май и Гърция осъди български трафикант - на цели 17 години затвор.

Група нелегални мигранти са заловени край Сливница

47 нелегално пребиваващи чужденци са установени от служители на РУ- Сливница, сочи информация на БГНЕС. Около 11.45 часа на 29 октомвр...

През изминалата година най-голям според МВР е напливът на граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. Общо 2535 души са подали молба за закрила - от тях 730 са получили статут, на 1363 е отказано. Полицията отчита, че през 2018 г. е извела от страната 894-ма чужденци, които не са получили право да пребивават у нас. От тях 332-ма са върнати принудително, 358 са напуснали доброволно страната със собствени средства. Най-голям е броят на иракчаните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com