Започва кампания за доброволно тестване за алкохол по бензиностанциите

1648
Започва кампания за доброволно тестване за алкохол по бензиностанциите
Снимка: Actualno.com

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ стартира кампанията „С бистър ум зад волана“. Своеобразният старт на кампанията бе даден на пресконференция в БТА. 

Проверките ще започнат в четвъртък преди Великден и ще се извършват на бензиностанциите, като за целта членовете на асоциацията ще предоставят свои обекти.

На бензиностанциите ще бъдат монтирани и уреди за проверка за алкохол, като този тип проверка ще е доброволна. Към момента те са 10 броя, но те ще бъдат мобилни. "Ние не сме част от проверките, ние сме част от превенцията", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Според него това е една добра инициатива, която ще доведе до повече спасени човешки животи. 

Той отговори на въпрос какъв ефект очакват след като кампанията е доброволна. "Редно е обществото да вземе ясна позиция, че това трябва да приключи", каза Терзиев и се върна назад в годините, когато коланът в автомобила е сложен между другото, а сега всеки слага такъв заради убедеността, че това предотвратява загуба на човешки живот. "Идеята в случая е да припомним на онези, които май забравиха, че пиха едно малко преди час да спрат да управляват моторното превозно средства и да си намерят адекватен водач, който да го направи. Ако това направим днес - то нашите деца и техните приятели, ще имат ясно установени навици", смята Терзиев. 

От своя страна изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев обясни, че инициативата се подготвя от няколко месеца и обърна внимание, че това е изцяло обществено начинание. „Целим се да не бъде еднократно действие, а по-скоро да има продължителен ефект, ще продължим до края на годината. Ще направим същото около абитуриентските балове“, добави той. ОЩЕ: Хванаха пиян и осъждан шофьор в насрещното на АМ "Тракия"

Другата част от проверките ще са широколентови и съвместно с МВР. Те трябва да установят както употреба на алкохол и упойващи вещества, така и дали автомобилите отговарят на изискванията на закона. 

Стана ясно, че към момента "Пътна полиция" разполага с 804 уреда за установяване на алкохол, като се очаква до един месец да бъдат закупени още 30 уреда плюс 150 за установяване на употребата на наркотични вещества. 

В тази връзка комисар Димитър Мичев, началник отдел „Пътна полиция“ обясни, че за МВР е отговорност да е партньор в кампанията „С бистър ум зад волана“. Той поясни, че за 2022 г. в 1769 пътнотранспортни произшествия е установено наличие на алкохол или наркотични вещества. „При тези пътни инциденти са загинали 40, а са ранени 546 участници в тях. Спрямо 2021 г. се отчита увеличение“, коментира още комисар Мичев.

Той обърна внимание, че само за първите три месеци на 2023 г. са установени над 2400 случая на управление на МПС след употреба на алкохол и над 1200 след управление на наркотични вещества. ОЩЕ: Семерджиев отрече да е карал в момента на катастрофата, не е взимал и наркотици

Милен Марков от Държавната агенция "Безопасно на движение по пътищата" по пътищата коментира, че статистиката е смразяваща и няма как някой да стои безучастно. "Няма безопасно количество алкохол зад волана", подчерта той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com