Заради коронавируса: Пет пъти по-малко сезонни работници у нас

2420
Заради коронавируса: Пет пъти по-малко сезонни работници у нас
Снимка: iStock/Guliver

Коронакризата удари търсенето на граждани от трети страни в сезонната заетост у нас. От началото на 2020 година до момента Агенцията по заетостта е регистрирала сезонна заетост до 90 дни на 2 475 чужденци, граждани на трети държави. Това е пет пъти по-малко спрямо получилите разрешение за същия период на миналата година, когато е регистрирана сезонна заетост до 90 дни за 11 443 чужденци, става ясно от данни на Агенцията по заетостта, предоставени на „Монитор“.

От началото на 2020 г. до момента Агенцията по заетостта е дала възможност за достъп до пазара на труда на четирима граждани на трети държави за наемането им на длъжности в сектор здравеопазване. За същия период на миналата година сме внесли два пъти повече медицински кадри от чужбина – осем. От агенцията разясняват, че най-много са санитарите, следват ги зъболекарите, а само един лекар специализант е избрал да работи в страната ни за периода 2019 – 2020 г.

Летен сезон - за какво да внимават работниците

С предстоящия старт на летния сезон започна и набирането на персонал за летните курортни обекти. ИА „Главна инспекция по труда&ld...

За да работят у нас, чуждите медици съгласно действащото законодателство за упражняване на професия и за заемане на медицински длъжности, е необходимо признаването на професионалната квалификация на чужденците, което е в правомощията на компетентния орган по съответната регулирана професия. В конкретния случай това е Министерството на здравеопазването. Признаването на професионална квалификация по регулирана професия, придобита в чужбина от лице, желаещо да я упражнява в Република България, става с издаване на удостоверение от съответния компетентен орган. С него се удостоверява съответствието на придобитата в чужбина професионална квалификация с изискванията на съответните нормативни актове.

Междувременно стана ясно, че нивата на безработицата у нас плавно спадат въпреки коронакризата. Равнището на регистрирана безработица в страната през октомври е 6.9%. Агенцията отчита спад от 0.3 процентни пункта в сравнение с предходния месец септември и ръст с 1.3 пункта спрямо година по-рано. В края на месец октомври регистрираните безработни в бюрата по труда според административната статистика на Агенцията по заетостта са 227 909, което е с 8149 лица по-малко от септември. На годишна база увеличението е с 45 380 лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com