Заради проруска пропаганда: Поискаха изслушване на Петър Волгин в парламента

8493
Заради проруска пропаганда: Поискаха изслушване на Петър Волгин в парламента
Снимка: Личен архив

Журналистът Цветан Томчев е изпратил до Комисията по културата и медиите в 49- то Народно събрание искане журналистът от БНР Петър Волгин да бъде изслушан като част от публичен дебат за проруската пропаганда, прокарвана през ефира на националното радио.

До тази реакция се е стигнало след безрезултатна среща с ръководството на БНР и няколко месечен протест пред националното радио, който Томчев провежда всяка събота, искайки оставката на Волгин.

ОЩЕ: Нов протест срещу Петър Волгин

Ето и пълния текст на писмото до Народното събрание:

 

Народното събрание

До Комисията по културата и медиите

в 49- то Народно събрание

 

Уважаеми дами и господа,

Предлагам ръководството на БНР и радиоводещият Петър Волгин да бъдат изслушани в Комисията по културата и медиите като част от публичен дебат за проруската пропаганда, прокарвана през ефира на националното радио. На изслушването да присъстват също представители на СЕМ, на инициаторите на протеста срещу пропагандата в предаванията на Волгин, който се провежда пред БНР всяка събота от 4 февруари 2023 г. насам, и на професионални журналистически организации.

Поводът за протестите и гражданското недоволство са грубите нарушения на Закона за радиото и телевизията от ефира на БНР от страна на радиоводещия Петър Волгин, който си позволява открито да рекламира едни партии и да говори тенденциозно срещу други. Това е драстично нарушаване на Правилника и Етичния кодекс на БНР, според които журналистите са длъжни „да бъдат опозиция на събеседниците си, ако забележат пропагандно говорене, за да обяснят задължително на аудиторията, че слушат пропагандни тези!“

В предишно мое писмо до СЕМ от 02.02.2023 г. цитирах законите, правилниците и наредбите, които нарушава Волгин:

- Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, и чл. 2, ал.1, т.3 от този закон обявява Народния съд за престъпление. Поводът бе публикация на Волгин от 1 февруари 2023 в профила му във Фейсбук, че заради хора като Хампарцумян е добре да се върне Народния съд.

- Етичен кодекс на българските медии: 2.5.1. - да не се публикуват материали, подбуждащи насилие; 2.6.4 - да не се възхваляват престъпления; 2.7.1 - да се придържа към благоприличие.

- Кодекс на труда в частта му за поведението на работника или служителя (чл. 189, ал. 1 от КТ). Там в чл. 188. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) има включено дисциплинарно наказание „уволнение“.

Вместо да осведомява, Петър Волгин, манипулира слушателите на "Политически некоректно". Като ги разделя на "обикновени" и на "умнокрасиви", той съзнателно нагнетява омраза и противопоставя една част от обществото на друга.

Предаването изобилства от негови и на събеседниците му иронични определения като„евроатлантическа политкоректност“, „соросоиди“, "умнокрасивитет", "жълтопаветници", "Доносническа България". Натрапват се внушения, че медиите в САЩ и в Европа не търсели истината, а били обикновен инструмент на евроатлантическия елит, и т.н

Антиевропейската и антинатовска реторика в предаването е изцяло в услуга на кремълските наративи за войната в Украйна. Тя драстично се разминава с официалната външна политика на Република България и демонстративно игнорира приетата на 23 ноември 2022 г. резолюция на Европейския парламент, която определя Русия като "държава-спонсор на тероризма" и "държава, която използва терористични средства".

Подобни констатации направи и СЕМ в неколкократнен мориторинг на предаванията "Политически некоректно". През февруари т.г. регулаторният орган заключи: "Наблюдението регистрира теми, по които натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока. Това са въпросите с неприемането на еврото, задкулисието в политиката и моралът на политическите субекти в страната ни, казусът за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, затварянето на въглищните централи, скандалът "НЕКСО", както и темата за свободата на словото в медиите. Еднопосочността в разгръщането на коментарите по тези теми създава усещане за пропагандни внушения."

Санкции на водещия не бяха наложени нито от СЕМ, нито от ръководството на БНР.

Смятам толерирането на подобни пропагандни внушения от страна на една обществена медиа и на регулаторния медиен орган, за недопустимо.

Моля, да определите дата за изслушването в сградата на Народното събрание в първия възможен момент. Поради силния обществен интерес предлагам събитието да бъде открито за медиите.

София, 18 май 2023

С уважение: Цветан Томчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com