Засега: Отпадат задължителните каски за тротинетките

2781
Засега: Отпадат задължителните каски за тротинетките
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Тротинетки ще могат да се карат и без каска, но при навършени 18 години. Това приеха депутатите от транспортната комисия, одобрявайки за първо четене промените в Закона за автомобилните превози. В преходните и заключителни разпоредби на този закон се правят изменения в Закона за движението по пътищата, с които се регламентират правилата за движение на тротинетките, също санкции за нарушения.

С промените тротинетките вече се регламентират като превозни средства - индивидуални електрически превозни средства. "Най-важното е, че се въвеждат правила за движението на такива средства", подчерта зам.-министърът на транспорта и съобщенията Ангел Попов. "В момента е объркано движението. Хората карат тротинетки където си пожелаят. Няма възрастова граница за управление на такива средства и ги карат  по платното, по тротоара, по велосипедната алея. Ако тротинетка се появи на  в тъмната част на денонощието на платното и няма светлоотразителни значи е изключително опасно", отбеляза той. Попов посочи, че със законопроекта се регламентира къде имат право да се движат тротинетки - в улици, предвидени за скорост до 50 км., т.е. забранява се движението на тротинетки по булеварди. 

Скочиха срещу каските и книжките за електрическите тротинетки

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) се обяви против предложението за каска и свидетелство за управление за електрическите ...

Въвежда се и ограничение на скоростта - до 25 км. в час. Сред задължителните изисквания са и наличието на светлоотразителни елементи върху превозното средство и в тъмната част на денонощието - върху този, който го управлява. 

Не може на тротинетка да бъде возен втори човек, не може и да се карат тротинетки паралелно една до друга, предвижда още законопроекта.

"Ако такова превозно средство в Париж бъде хванато на уличното платно, глобата е 15 000 евро", посочи за сравнение Попов. "Не искаме да слагаме тотални ограничения, защото това превозно средство е полезно – все пак е електрическо, екологично, удобно за някои хора, но все пак трябва да има някаква първична регулация, после ще добавяме, ще изваждаме..", коментира той.

Попов отбеляза още, че регулирането на скоростта е ангажимент на фирмите, предлагащи такива превозни средства. Всеки, който иска да пусне такова средство трябва да покрие определени изисквания – скорост до 25 км в час и това се отнася до тези, които внасят такива превозните средства и ги пускат на пазара.

Вътрешният министър с предупреждение за тротинетките

Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си. Това обяви м...

По думите на зам.-министъра регулация на скоростта ще има и ще я правят вносителите. "Фирмите казаха, че това е тяхната задача и че GPS-ът, който управлява това средство, той ограничава и неговата скорост – 18 км. в парковете и 23 извън тях", посочи още Попов.

Запитан как ще се извършва контрола на скоростта, той съобщи, че се обмислят варианти с колегите от МВР и добави: "Не можем да сложим радари на велосипедните пътеки. Затова сме посочили ограничения – нямат право да се движат един до друг, нямат право да превозват хора...".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com