Защо студентите са недоволни от сливането на университети в мегаструктури (ВИДЕО)

3604
Защо студентите са недоволни от сливането на университети в мегаструктури (ВИДЕО)
Снимка: Обединяване на университети

Студенти от български държавни висши училища организират петиция срещу нова реформа, инициирана от от сегашния министър на науката академик Николай Денков. Реформата изисква да се извършват важни преструкторирания като механично се обединят държавни висши училища в нови мегаструктури. Владислав Илиев председателят на студентският съвет към Висше училище по телекомуникации и пощи разговаря с нас, за да сподели опасенията от евентуалните събития.

Actulano.com: Кое най-много ви притеснява от предстоящата реформа?

Министър Денков: Тази учебна година ще започне на 15 септември, евентуални промени - от следващата

Тази година учениците ще започнат на 15 септември. Останалите промени, които се обсъждат, ще влязат в сила, ще са от учебната 2023 &nda...

Владислав Илиев: Това, което ние като студенти имаме опасения и търсим информация какво се очаква да стане в един продължителен период след тази реформа. Дали в крайна сметка това нещо ще подобри качеството на образование? Дали ще даде на сегашните студенти възможност да се развиват, да завършат и да намерят достойно работа на пазара на труда, тъй като дипломите, които преди са получавали са от университети, висши училища от над 100 години. Тези дипломи са били разпознаваеми, както на българския пазар, така и от международни работодатели.

Actulano.com: Кои университети се очаква да бъдат засегнати?

Владислав Илиев: Очаква се да се засегнат доста сега действащи държавни университети. Говори се, че не на няколко етапа ще стане това преструктуриране като на първия етап ще се обединят няколко университета в мегаструктура като някакъв нов технически университет. Сред тези университети се предполага, че ще бъдат Висше училище по телекомуникации и пощи, Висше транспортно училище, Лесотехнически университет, Химико-технологическия университет. Както се говори за една обединяваща реформа, която ще бъде между т.нар наречените университети по изкуство - Художествената академия, Музикална академия, Висше училище по танцово изкуство. Тук говорим на обединение на много различни сами по себе си университети, които имат различен профил на обучение, различни специалности и едно такова бъдеще обединение поставя под сериозен въпрос преподавателите и материалната база, с която оттук нататък ще се работи и ще се преподава на студентите.

Actulano.com: Откога се говори за тази реформа?

1000 българи от Украйна ще могат да учат безплатно и да получават стипендии в наши вузове тази година

1000 места за студенти от българска народност от Украйна ще има у нас тази година, като срокът за кандидатстване ще бъде до септември, ...

Владислав Илиев: За тази реформа се говори от началото на тази календарна година по-усилено. Първоначално ние поискахме среща с акад. Денков и се радваме, че той успя да отдели време и възможност за представители на студентите в България. Срещата се състоя на 23 февруари тази година. На тази среща поставихме своите въпроси какво се очаква от тази реформа, първи какво я налага изобщо. По какъв начин ще се проведе и в дългосрочен аспект след 3,5,10 години как ще изглежда сферата на висше образование след прилагането на тази реформа. Към момента ние нямаме все още въпроси, които да отговарят.

За всички исканията на студентите и отговора от МОН може да видите във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com