"Зелени Балкани" с остра позиция заради публикации във в. "Труд"

15383
 "Зелени Балкани" с остра позиция заради публикации във в. "Труд"

От "Зелени Балкани" разпространиха позиция по повод публикации във вестник "Труд", свързани със съмнително управление и изразходване на Европейски средства за екологични инициативи. Публикуваме цялото становище на "Зелени Балкани" без редакторска намеса.

"Във връзка с поредната статия на вестник Труд, искаме за пореден път да представим фактите, тъй като вестникът упорито отказва да публикува правото ни на отговор, както изисква журналистическата етика...

В статията на практика няма нито едно изречение, което ДА НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТКРОВЕНА ЛЪЖА! Ще посочим всяко едно от тях и конкретните факти, които лесно могат да бъдат проверени.

"Държавната поръчка е дадена от приятел на Тома Белев, изпълнител е самият Белев" - Тома Белев никога не е участвал в управлението на СНЦ "Зелени Балкани - Стара Загора", нито е бил служител или е получавал средства. Кой е визирания негов приятел, не става ясно и на самите нас ;))

"Българският и европейският данъкоплатец са платили на Тома Белев по 6867 лева за всеки преместен лалугер" - на Тома Белев никой не е плащал нищо за лалугери. Българският и европейският данъкоплатец не са ощетени от проекта. Средствата са от Оперативна програма околна среда, на практика европейски средства, администрирани от МОСВ.

"Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия, разкри “Труд" - става дума за проект на ДПП"Сините камъни", дейностите са в обществен интерес, а "зелена мафия" е скалъпен от платените медии термин, който няма никаква връзка с професинализма и природозащитата.

"Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев" - Тома Белев няма роднини в СНЦ "Зелени Балкани - Стара Загора", въпреки че определено е уважаван от нас експерт. Той не е участвал в управлението на организацията, не е бил неин служител, не е получавал средства от нея. Лалугерът НЕ е вредител, а приоритетен за опазване вид в ЕС. Именно по тази причина страната ни има ангажименти за опазването му, а ЕС финансира дейности предназначени САМО И ЕДИНСТВЕНО за видовете от европейско консервационно значение. Те не могат да бъдат дадени нито за вредители, нито за пенсии, нито за болни деца и могат единствено да бъдат върнати, ако страната ни отказва да опазва природата си и то с финансиране от ЕС.

"Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк “Сините камъни” печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма Околна среда*, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева." - усвоените 412 хиляди лева НЕ СА само ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЛАЛУГЕРА, който е малка част от проекта. Проектът включва редица други дейности, с които "Зелени Балкани" нямат общо, сред които: изграждане на две кошари и инфраструктура за пасищно животновъдство, изграждане на НОВ ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР (цяла нова сграда в местността Карандила) и пълното му оборудване, закупуването на кола, ремарке, скъпа оптична техника за целите на парка, ел. пастири, серия от рекламни издания и мн.др. Реално голяма част от сумата е за строителните дейности. „Зелени Балкани – Стара Загора“ са подизпълнителни на една от дейностите – дейностите за реинтродукция на лалугера. Дейностите са на стойност 49 000 лева или ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО от стойността на проекта.

Работата включва три години работа на екип от 3 души и над 20 доброволци. Осъществени са редица дейности – а именно: детайлно проучване на колониите около град Сливен, картиране на изходни колонии, определяне на числеността им, улов на индивиди от застрашени техни местообитания извън папка, транспортиране и пускане (общо 142 индивида), подхранване на лалугерите, подхранване на хищните птици /за превенция на щетите от нападения върху лалугерите/, ежедневен мониторинг през уязвимите за лалугерите периоди, пробити над 1200 изкуствени дупки с моторен свредел, работа с местни хора и парковата дирекции.

Резултат от дейността е възстановяването на почти напълно изчезнал за природния парк вид – а именно лалугера. Постигнатия резултат, е че от колония на ръба на изчезването, с едва 65 активни дупки на вида, в края на проекта те са вече 486. Колонията в местността Каракютюк съществува и до днес и се разраства и е важна хранителна база за редица редки видове птици и предпоставка за завръщането им на територията на парка.Посочения проект е първия успешен проект за възстановяване на вида в защитена територия в България.

"Изглежда експертите в Министерството на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид, че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви" - напълно абсурдно твърдение. Макар видът все още да се среща в България е изчезнал в много европейски страни, където се влагат огромни средства за неговото възстановяване. Видът е с висок международен природозащитен статус и важен за опазването и на други редки видове, като тяхна хранителна база (царски орел, ловен сокол и др.).

"По това време шеф на парк “Сините камъни” е Иван Иванов**. Същият е в управителния съвет на Асоциация на парковете в България, която по това време нелегитимно превзета (доказано вече три пъти от ВАС) от Тома Белев и вкарана в коалиция “За да остане природа в България” - Асоциацията на парковете е НПО, което подпомага дейността на парковете в България. Тома Белев не само не е превзел организацията, но и е неин основател.

"Иван Иванов възлага спечелените почти половин милион лева от МОСВ на група от три изпълнители, водена от НПО Зелени Балкани, член на коалицията “За да остане природа в България”, където председател на управителния съвет е Тома Белев. Останалите изпълнители са сливенската автокъща “Кале ауто” и сливенски едноличен търговец с дейност строителство" - Зелени Балкани не само не знаят кои са другите изпълнители и "не ги водят", но и дейността ни няма нищо общо със троителните дейности, реализирани по проекта на парка.

Следва пасаж, преразказващ в известна степен дейностите ни, в опит да бъдат осмени... Оставяме ги без коментар... Показателни са за екологичната и общата култура на автора..

"Интересното е, че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк “Сините камъни” - да именно, лалугерите са изземани от застрашени техни местообитания, които ще бъдат унищожени като такива, а тези популации щяха да изчезнат. Преместването на част от индивидите в защитената територия не само запазва редкия вид, но и позволява той да бъде възстановен в парка. Понастоящем голф-игрището не съществува и в него вече няма нито един лалугер...

"Тоест българският и европейският данъкоплатец са платили на Тома Белев по 6867 лева за всеки преместен лалугер." - 4 лъжи в едно изречение. Не са това "платците", Тома Белев не е получил нищо, един лалугер не "струва" толкова и не е ясно как е измислена "цената му" - явно разделяне на всички пари за инфо-центрове, техника и прочие по ЦЕЛИЯ проект на парка, разделено на "брой лалугери" - цифра, взета също неизвестно от къде. Направените "сметки" не стъпват на никаква реална основа...

Бяла сова постъпи за лечение в Спасителния център на Зелени Балкани

Запознайте се с Надежда – бялата сова на надеждата, която вчера пристигна в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани....

Заключенията в края на статията оставаме без коментар.

Оставаме поразени, как е възможно в една статия да няма НИТО ЕДНО ВЯРНО ИЗРЕЧЕНИЕ и как е възможно подобни статии да служат като основа за самосезиране на Прокуратурата?!

Също така продължаваме да настояваме вестник Труд да публикува "правото ни на отговор", а статиите във вестника да бъдат подписани, което да ни даде ШАНС да съдим авторите им.

Наставаме МОСВ да излезе с незабавно изявление във връзка със статията, както и другите проекти, финансирани, администрирани и одитирани от него, изпълнявани от НПО.

В заключение, представяме резултатите от проекта, с приложения постер, представен на Националната конференция за реинтродукции на редки видове, състояла се през 2015г. в София. Дейността за възстановяване на лалугера в ПП „Сините камъни“ е първата успешна дейност от този тип в защитена територия."

"Зелени Балкани": Продават пасища за стотинки на националния търг

Срещу около 10 ст. на кв. м продават близо 8000 декара планински пасища на връх Миджур на търга за земи от Държавния поземлен фонд. За ...

Припомняме, че вчера (14.03.2016 г.) стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз. Върховна административна прокуратура отправи предложение до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ за извършване на одит по три проекта на МОСВ, съобщиха от прокуратурата.

Всъщност проверките са само по публикации на вестник "Труд". Проверка на Actualno.com показа, че този път статиите не са писани от Калоян Стоев, а от "екип на Труд" и от автор на име Георги Георгиев. Публично главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков призна, че "Калоян Стоев" се ползва за писане на материали във вестника. Именно от Стоев тръгна проверка срещу бившия правосъден министър Христо Иванов.

След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз.

Поради това Върховна административна прокуратура е отправила три предложения до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта.

Повече по тема може да прочетете, като последвате връзката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com