Земеделци протестират срещу еднодневните трудови договори

3235
Земеделци протестират срещу еднодневните трудови договори
Снимка: iStock

Земеделските производители от Община Пазарджик настояват да се премахнат еднодневните трудови договори, които стопаните трябва да сключват със сезонните работници, съобщи БНР. В подкрепа на идеята кметовете на 30-те населени места в региона започват протестна подписка.

От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Хората с еднодневни трудови договори не губят социалните си помощи

Предложенията за промени в трудово-медицинската експертиза се подготвят и ще бъдат положени на широко обществено обсъждане, преди да бъ...

Новият трудов договор не се регистрира в НАП, не се подава уведомление и за прекратяването му, тъй като той изтича с края на работното време. Плащането става в края на всеки работен ден срещу разписка, неразделна част от образеца. Договорите не може да бъдат с продължителност, различна от 8 часа, и формата и съдържанието им да се променя.

Според кмета на село Юнаците Стоян Кузев еднодневните договори допълнително ще натоварят производителите. Освен това новата наредба ще е неприложима, тъй като по-голямата част от сезонните работници нямат лични карти и не желаят да работят по 8 часа на полето.

Кметовете и производителите предлагат вместо еднодневните трудови договори, да бъде въведена такса от 5 лева за всеки деклариран декар, като така с помощта на кметствата ще се свие и сивият сектор в бранша.

В случай че няма диалог, производителите обмислят протести през януари.

Вече са установени работещи на "черно" при земеделски стопани без еднодневни договори

Вече са установени случаи на земеделски стопани, които са регистрирали в дирекция "Инспекция по труда" образци на трудови договори за к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com