Zepter International обяви победителите от международния фестивал ARTZEPT 2013 „Хранене със стил”

35141
Zepter International обяви победителите от международния фестивал ARTZEPT 2013 „Хранене със стил”

Темата на 10-ия международен конкурс за дизайн Artzept 2013 „Прибори и сервирно плато за риба и морски дарове”, доказа, че е истинско предизвикателство за талантливите творци. Както всяка година и през тази, участниците в конкурса бяха на най-високо творческо ниво, което направи избора за определяне на крайния победител изключително труден.

Над 200 творци от целия свят заявиха желанието си да участват със свои собствени творби. Селекцията на журито включваше около 70 участници, а трите най-иновативни творби бяха наградени. Те отразяват новите идеи, вдъхновени са от различния житейски опит, навици и ежедневие на хората.

Цептер представя новата си система за почистване

За хората с алергии или астма домашният прах е една от най-големите грижи. Той им прави компания всеки ден. И присъства навсякъде: по ...

Журито бе съставено изцяло от изтъкнати творци в света на изкуството. За негов Президент бе избран професор Борек Сипек - виден архитект и дизайнер, а членове бяха  Гордана Биба Маркович – експерт по история на изкуството и художествен критик, Коста Крсманович – индустриален дизайнер, Карло Магноли – художествен директор, Том Страла – дизайнер и Рез Андраш – писател и експерт в маркетинг комуникациите. Журито специално се събра в Милано, за да обсъди и оцени творбите на талантливите млади участници, след което единодушно определи победителите в конкурса за дизайн Artzept 2013.

Бляскавата церемония по награждаването се състоя в луксозната изложбена зала на Zepter, в сърцето на Монте Карло на 23-ти ноември 2013 година. В присъствието на журито, Джанмарко Бруначи и Лука Заноби от Италия, получиха от госпожа Мадлена Цептер, първа награда в размер на 10 000 € за тяхната творба, наречена „Зен”. Тя се характеризира с минималистична и съвременна концепция на изчистени, неусложнени форми и изтънчена естетика, с ясна и иновативна функционалност и възможност за масово производство.

Тамаш Косован от Унгария получи втората награда за своята творба, близка като концепция до известното ножче на швейцарската армия. Творбата се открояваше с характерна композиция, на основата на контраста между опростените, но въпреки това концептуално богати форми и умело стилизираните детайли, изобразяващи елементи с морска тематика. Тези елементи не са само декорации, а изцяло функционални части  на необикновените и оригинални аксесоари.

Пловдивчанка спечели чисто нов автомобил от „Цептер-България”

Чисто нов автомобил спечели шестдесет и три годишната Анка Стоилова от град Пловдив. Автомобилът е Ford B-Max. Той е подарък от „...

Рускинята Аня Четверикова получи трета награда за своята творба, вдъхновена от черупките на раковините, със застъпени визуални препратки към морските дарове. Стилният им и високо функционален подход предлага оригинално решение на двойната потребност от сервирни чинии и съхраняване на аксесоарите.

ПОБЕДИТЕЛИ:

1-ва награда – 10 000 €, спечелена от Джанфранко Бруначи и Лука Зеноби, Италия

Цептер представя новата си система за почистване

За хората с алергии или астма домашният прах е една от най-големите грижи. Той им прави компания всеки ден. И присъства навсякъде: по ...

2-ра награда – 4 000 €, в продукти на Zepter, спечелена от Тамаш Косован, Унгария

3-та награда – 3 000 €, в продукти на Zepter, спечелена от Аня Четверикова, Русия

Журито излъчи и няколко специално отличени творби. Техните автори са  Гергели Хошчу от Унгария, италианците Салво Бонура и Давид Салватико, Андреаш Мюлер Айсинг от Германия, Ева Кания, Якуб Милулецки и Давид Шмид от Чехия, Анки Уонг от САЩ и италианката Лучия Роси.

Светлинна терапия предпазва децата от грип

Медицински уред, който използва светлина, предпазва децата от вирусни заболявания и подпомага оздравяването. Той се нарича „Биопт...

Tемата на тазгодишния конкурс беше: „Прибори и сервирно плато за риба и морски дарове”.

От всички участници се изискваше да изготвят дизайн на прибори и сервирно плато за риба и морски дарове, използвайки метала, като основен материал.  Творбите можеха да съдържат следните прибори: нож и вилица за риба, вилица за омар, трошачка за раци, вилица за скариди, ножица за скариди, шиш за морски дарове и лъжица за хайвер. Дизайнът на сервирното плато трябваше да бъде подходящ за изработка от порцелан, стъкло, метал и други ценни материали. Всички представени творби бяха изцяло с нов и оригинален дизайн от функционална и естетична гледна точка. Чрез концепцията и визията им за дизайн, творците представиха някои невиждани досега идеи, вдъхновени от различния си опит, навици и ежедневие. Решенията на някои дизайнери  бяха фокусирани върху функционалната страна на творбата, от гледна точка на подобряването на сегашната им употреба или намирането на нови, неочаквани и понякога наистина забавни приложения. Други бяха почерпили вдъхновението си от начина за сервиране на морска храна и съществуващите навици за консумацията й, докато трети бяха разгърнали лиричен и поетичен подход, приоритетно изследващ естетично визуалната чувственост на детайла.

Международният награден конкурс за дизайн Artzept, който насърчава разкриването на нови таланти вече 10 години може да бъде описан по-следния начин:

  • посветен е на установяването на стандарти за дизайн по целия свят;
  • дава тласък на креативната мисъл на международната артистична сцена;
  • открил е повече от хиляда талантливи нови дизайнери;
  • послужил е като трамплин за успеха на над хиляда творци;
  • получил е хиляди вдъхновяващи творби от целия свят;
  • направи възможно пътуването на международни изложби с експонати в Москва, Милано, Париж, Алмати, Будапеща, Вилнюс, Киев, Братислава, Букурещ, Монте Карло, Баку, Аман, Виена, Талин, София, Атина и Ница;
  • състави международно жури от свeтовноизвестни дизайнери, архитекти, художествени критици и художници;
  • предлага финансови награди и световно признание без такси за участие;
  • спомага да се напише историята на дизайна, с помощта на 10-те си интересни тематични конкурса, в условията на креативния индустриален дизайн: „Чаша” (2004), „Комплект оливерник” (2005), „Комплект купички за закуска” (2006), „Съд с капак” (2007), „Бисквитиера” (2008), „Чай за двама” (2009), „Фруктиера” (2010), „Кутия за всичко или нищо” (2011), „Съд за готвене на всички времена” (2012) и „Прибори и сервирно плато за риба и морски дарове” (2013).

„Един от принципите, залегнал в основата на стила ми на живот и който, аз вярвам, лежи в основата на стила на живот на близките ми хора е този, че формата на предметите, които ни заобикалят е така важна, както е важно и тяхното предназначение”, споделя самата госпожа Мадлена Цептер.

История на международния конкурс за дизайн ARTZEPT

Шедьоврите на Zepter в помощ на здравословното хранене

„Яжте по-малко, живейте по-дълго”, казва британският учен Майкъл Мозли. Той твърди, че ако консумираме 600 калории по-малко...

Международният награден конкурс за дизайн е основан през  2004 година от филантропа Мадлена Цептер и оттогава се развива и изгражда репутацията си на един от най-реномираните конкурси за дизайн в света.

Artzept не беше създаден единствено с цел да открие млади талантливи дизайнери и да им помогне да постигнат професионално развитие, но също така той предлага поглед в дълбочина към новите модни тенденции в креативния дизайн. Нещо повече, точно както световноизвестния си спонсор Zepter International, Artzept създаде мост между бизнеса и изкуството, рационалността и емоцията, функцията и значението. Разбирайки концепцията и мотивацията, залегнали в основата на всяка творба, както и наблюдавайки изборния процес на журито -  всичко това представлява обогатяващ опит за компания от ранга на Zepter International, посветена на създаването и производството на ексклузивни продукти, притежаващи дизайн, предзназначен да подобрява благосъстоянието на милиони хора по света”, споделя госпожа Цептер.

Чрез популяризирането на естетичните и функционални характеристики на продуктите си и въвеждайки този принцип като интегрална част от корпоративната философия на компанията, Zepter International се наложи като моден корифей и основоположник на модни тенденции в света на международния дизайн.

От тази своя позиция, компанията постави началото на престижна международна инициатива, наречена „Международен награден конкурс за дизайн Artzept”, посветен на младите, обещаващи таланти от целия свят.

Много малко компании в Европа подкрепят и финансират така непоколебимо културни събития. С първоначалния си замисъл да бъде средство за поощряване и подпомагане на таланта, креативността, инициативността и  творческата енергия,  от Международния награден конкурс за дизайн Artzept се очаква да да продължи да се утвърждава като неизменна величина със свой характерен облик на съвременната сцена за изкуство и дизайн.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...